Ova srpska planina je raj za alergične: Na Zlatiboru izmerena manja koncentracija polena ambrozije, u gradovima ovu biljku kose kako im ne bi zadavala muke

Teodora Tojagić

10:00

Turizam 0

Naduven nos i suzne oči svakodnevica sa onih koji muče muku sa alergijama.

ambrozija
Foto: Rina

Najveći alergen među biljkama svakako je ambrozija, a njena sezona je u punom jeku. Kako bi pronašli spas, mnogi sa razlogom dolaze na Zlatibor jer je koncentracija alergena prema najnovijim merenjima na ovoj planini manja u odnosu na druga mesta.

- Poleni ambrozije i koprive prelazili su prethodnih dana u umerene i visoke koncentracije, dok su poleni pelina, konoplje, štireva, četinara, bokvice i čempresa bili su niski. Iako povišene, koncentracije polena ambrozije, najvećeg alergena među biljkama, na području mernog mesta Zlatibor bile su znatno niže nego na ostalim mernim mestima u Republici Srbiji ali se bez obzira na to, uočava se trend porasta u odnosu na prethodne godine, potvrđeno je za RINU u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov. Mnogi građani ne žele ništa da prepuste slučaju stoga na vreme krče površine pod ovom biljkom.

Možda vas zanima:

dalibor

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna

Aktuelno

13:00

25 jun, 2025

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Možda vas zanima:

dalibor

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna

Aktuelno

13:00

25 jun, 2025

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Možda vas zanima:

dalibor

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna

Aktuelno

13:00

25 jun, 2025

Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

- Dugo sam kašljao, nisam znao šta je, dok nisam uradio testove i utvrdio da sam alergična na ambroziju. Tada sam uzeo kosu u ruke i rešio da eliminišem tog neprijatelja po moje zdravlje. Urodilo je plodom, ali ambrozije ima svuda pa bi i drugi morali da se aktiviraju. Koliko je biljka jaka, najbolje svedoči da sam koseći je polomio kosu, rekao je Slavko iz Čačka.

Jedna biljka može proizvesti i preko 160.000 semenki, a seme u zemljištu može održati klijavost čak i do 40 godina.

Kod najosetljivijih osoba već od 8 do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije, q samo jedna biljka ambrozije produkuje 1–8 milijardi polenovih zrna.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading