BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih?

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

U široj okolini Beograda, na udaljenosti manjoj od 100 km, postoji više balneoloških centara.

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih?
Shutterstock

Neke su smeštene severno od Beograda, u Vojvodini – Stari Slankamen, Banja Vrdnik i Banja Rusanda, a neke se nalaze južno od našeg glavnog grada – Banja Selters u Mladenovcu, Bukovička Banja u Aranđelovcu, Banja Ljig, Banja Vrujci i Banja Palanački Kiseljak.

U beogradskom naselju Ovča postoji jezerce sa lekovitom mineralnom vodom koja je veoma slana i sadrži 28 minerala, a pomaže kod Reumatskih bolesti, Išijasa, Kožnih oboljenja i Bolesti očiju. U planu je izgradnja spa centra.

Banja Selters se nalazi u Mladenovcu, na 136 m nadmorske visine, 47 km jugoistočno od Beograda. Smeštena je u podnožju planine Kosmaj, u četinarskom parku površine 18 hektara. Umereno kontinentalnu klimu banje karakteriše veliki broj sunčanih sati u godini. Lekovita voda eksploatiše se sa dva izvora. Voda sa starijeg izvora je kisela, alkalno-murijatična, sadrži natrijum-hidrokarbonat i hlor, a njena temperatura je 32oC. Iz mlađeg izvorišta izvire voda koja je visoko mineralizovana, alkalno-murijatična i ugljeno-kisela hiperterma sa temperaturom od 50oC. U Medicinskom centru hotela „Selters“ leče se: Bolesti lokomotornog aparata, Stanja nakon povreda, Neurološke bolesti i Hronične profesionalne bolesti.  Hotel „Selters“ ima kapacitet 250 ležajeva, a u njemu se nalaze restoran, zatvoreni bazen, galerija itd.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih? Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na 55 km severno od Beograda nalazi se Banja Stari Slankamen, smeštena uz Dunav, na istočnim obroncima Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 80 m. Banja ima umereno kontinentalnu klimu, a blizina Dunava i Fruške Gore omogućava svežinu vazduha u banji, dok je od vetrova štite okolne šume. Sa mineralnih izvorišta izvire voda temperature 18,4oC, koja pripada grupi slano jodnih voda natrijumskog tipa. U sastavu vode nalaze se magnezijum, kalcijum, storcijum  barijum, jod i natrijum-hlorid. U lekovite svrhe koristi se isključivo kupanjem, pošto obzirom na svoj sadržaj, nije za oralnu upotrebu. U Specijalnoj bolnici za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ primenjuju se razne vrste terapija, a indikacije su sledeće: Hemiplegije, Stanja nakon povreda lobanje i mozga, Stanja nakon operacija odstranjivanja tumora mozga i kičmene moždine, Stanja nakon povrede kičmenog stuba sa oštećenjem kičmene moždine, Stanja nakon povreda na lokomotornom aparatu, Oštećenja perifernog motornog neurona, Neurološke bolesti, Zapaljenski reumatizam u mirnoj fazi, Degenerativni reumatizam.

U Aranđelovcu, 76 km južno od Beograda nalazi se Bukovička Banja. Smeštena je na 256 m nadmorske visine u podnožju planine Bukulje. U lekovite faktore ove banje spadaju mineralna voda, lekovita glina i povoljna umereno kontinentalna klima sa blagim elementima podplaninske klime. U banji postoji više izvora hladne mineralne vode sa temperaturom od 12-140C, kao i jedna izvor hipotermalne vode temperature 25,7oC. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju postoje medicinski blok u kome se pri lečenju korist najsavremenije medicinske metode i rekreacioni blok koji ima bazen sa đakuzijem i podvodnom masažom, saune, hidrokinetičke tuševe, fitnes kabinet itd.

U Bukovičkoj Banji se leče: Bolesti gastrointestinalnog sistema, Bolesti hepatobilijarnog sistema i pankreasa, Dijabetes, Oboljenja urinarnog trakta, Oboljenja respiratornih organa, Reumatizam, Endokrine bolesti, Oboljenja i poremećaji perifernih krvnih sudova i cirkulacije, Neurološke bolesti, Stanja nakon povreda na lokomotornom aparatu. Hotel „Izvor“ ima kapacitet 500 postelja, a od ostalih sadržaja u njemu se nalaze: velnes centar (sa ukupno 9 otvorenih i zatvorenih bazena,  spa centrom, salonima za masažu, saunama itd.), više restorana, konferencijski centar, a uskoro bi trebao da počne sa radom i moderan akva park. Ostali smeštajni kapaciteti se nalaze u vili „Aleksandar“, garni hotelu „Kruna“, vili „Vidikovac“, vili „Sokol“, konačištu „Zlatni kotlić“, DOO „Rujna zora“, kao i u privatnim objektima. Takođe, banja nudi i broje sportsko-rekreativne sadržaje: SRC „Šumadija“ (velika sportska hala, mala sala za sportove, trim kabinet, teretana, otvoreni bazen sa terenima za odbojku na pesku i mali fudbal, otvoreni kompleks sportskih terena, a tokom zime i klizalište), Ivančević sport & turist resort (otvoreni teniski tereni, sala za male sportove i fitnes sala), brojne staze za šetnju, mogućnost jahanja u sklopu banjskog konjičkog kluba itd.

BANJE U OKOLINI BEOGRADA Da li ste nekada bili u poseti nekoj od sledećih? Shutterstock
 

U prirodne lepote banje i okoline ubrajaju se Bukovički park na površini od 22 hektara, pećina Risovača, planina Bukulja i jezero Garaši. Od kulturno istorijskih znamenitosti u banjskoj okolini se nalaze  Topola, Oplenac, Orašac i tri manastira: Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje.

Banja Vrdnik smeštena je u podnožju Fruške Gore na 79 km severozapadno od Beograda. Umereno kontinentalna klima u banji ima sledeće odlike: mala količina padavina, slabi vetrovi,  veliki broj sunčanih sati u godini i vazduh sa znatnim sadržajem ozona, tako da se Vrdnik svrstava u grupu vazdušnih banja. Lekovita voda sa termalnih izvora Banje Vrdnik je hipoterma sa temperaturom od 32oC. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju“Termal“ leče se: Reumatizam, Posttraumatska i postoperativna stanja na lokomotornom aparatu i kičmenom stubu, Deformiteti zglobova i kičmenog stuba, Respiratorne bolesti, Ginekološke bolesti, Oboljenja motornog neurona, Migrena itd. Banja raspolaže sa dva otvorena i dva zatvorena bazena, saunama  sportskim terenima. U banji se nalazi manastir Ravanica, dok je na obližnjoj Fruškoj Gori smešteno još 16 manastira. Značajna kulturno istorijska znamenitost banje je i Vrdnička kula, arheološki lokalitet koji potiče iz rimskog doba. Smeštaj je moguć u velikom broju privatnih apartmana i vikendica, kao i u hotelu Specijalne bolnice.

U Smederevskoj Palanci, 80 km jugoistočno od Beograda, nalazi se Banja Palanački Kiseljak. Smeštena je u parku površine 5 hektara, na levoj obali reke Jasenice. U banji postoje 4 izvora lekovite vode, od kojih najtopliji ima temperaturu 56oC. Medicinski tretmani se obavljaju u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“, a korišćenje vode indikovano je kod sledećih bolesti: Reumatizam, Posttraumatska i postoperativna stanja koja su prouzrokovala slabljenje mišića i ograničeno pokretanje zglobova, Sterilitet, Urođeni i stečeni deformiteti kod dece i starih, Neurološke bolesti, Hronične bolesti unutrašnjih organa. U banjskom parku postoje uređene staze za šetnju, otvoreni bazen i tereni za male sportove. U okolini banje nalazi se više kulturno istorijskih znamenitosti – spomen park „Radovanjski Lug“, manastiri Koporin i Pokajnica, Topola, Oplenac, Smederevska tvrđava itd. Smeštaj se organizuje u bolnici „Stefan Visoki“ i u hotelu „Kiseljak“.

U Banatu, 90 km severno od Beograda, u opštini Zrenjanin i na obali istoimenog jezera nalazi se Banja Rusanda. Mineralno blato iz jezera Rusanda jedno je od najlekovitijih u Srbiji, a u banji postoji i bušotina termalne vode čija je temperatura 32oC.  U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Melenci“ leče se: Reumatizam, Lumbago, Išijas, Diskopatija, Stanja nakon preloma kostiju i nakon operacija na lokomotornom aparatu, Kožna oboljenja i Ginekološke bolesti. U banjskom parku postoje uređene pešačke staze i sportski tereni.

Banja Ljig nalazi se u istoimenom gradiću, 94 km jugozapadno od Beograda i 35 km istočno od Valjeva. Smeštena je u dolini reke Ljig, okružena planinama Rajac i Rudnik. U banji postoji više izvora lekovite termomineralne voda sa temperaturom 32,5oC. Pored vode, kao lekovit faktor koristi se i lekovito blato (peloid). Medicinski centar u banji je opremljen savremenim aparatima za dijagnostiku i sprovođenje različitih terapija. U banji se leče: Kožna oboljenja, Zapaljenski reumatizam, Degenerativni reumatizam, Stanja nakon povreda i operacija na lokomotornom aparatu, Neuropsihijatrijska oboljenja, Bolesti želuca i Oboljenja perifernih krvnih sudova.  U ponudi banje nalaze se otvoreni olimpijski bazen sa termalnom vodom, uređena pešačka staza uz reku, sportski tereni i dečije igralište. Smeštaj je moguć u dva hotela koji se nalaze u sklopu Medicinskog centra, kao i u banjskom kamp naselju. Takođe, u okolini banje se nalaze prirodna bogatstva (planina Rajac i Divčibare) i kulturno istorijske znamenitosti (manastiri Bogovođa i Pustinja).

Banja Vrujci nalazi se u Valjevskoj podgorini u opštini Mionica, 94 km jugozapadno od Beograda. Iznad banje se uzdižu planine Maljen i Suvobor, a kroz nju protiče reka Gornja Toplica. Nadmorska visina na kojoj leži banja je od 179-252 m. Lekovita voda izvire sa 5 izvorišta i pripada grupi oligomineralnih zemnoalkalnih hipotermi sa temperaturom 26-28oC. U lekovit faktore ove banje ubraja se i lekovito radioaktivno blato.

Lečenje se sprovodi u Zdravstvenoj stanici „Vrujci“, a banjski lekoviti faktori pogodno deluju kod: Oboljenja lokomotornog aparata, Ginekoloških bolesti, Dermatoloških oboljenja, Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, Oboljenja digestivnog trakta i Psihosomatskih poremećaja. Pored zdravstvenih tretmana, banja pruža odlične uslove za sport i rekreaciju: velnes i spa centar, bazeni u okviru hotela „Vrujci“, kompleks otvorenih sportskih terena, staze zdravlja, uređeno lovište na Suvoboru itd. Planine Maljen, Suvobor i Rajac, kao i reke Ribnica, Gornja Toplica, Kolubara i Lepenica predstavljaju ogromno prirodno bogatstvo ovog kraja.

U okolini banje nalaze se i brojni kulturno istorijski spomenici: rodna kuća vojvode Živojina Mišića u selu Struganik, Ravna Gora, više crkava i tri manastira – Lelić, Bogovađa i Ćelije. Nosilac smeštajnih kapaciteta je hotel „Vrujci“, a smeštaj je moguć još u konaku „Kondir“, većem broju vila i apartmana i u privatnim kućama.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading