Pored ovog jezera neće vam nedostajati more: Čuvena srpska destinacija sa BOGATOM ISTORIJOM

19:00

Turizam 0

Uživajte ovog leta na jednoj od tri uređenih plaža

Pored ovog jezera neće vam nedostajati more: Čuvena srpska destinacija sa BOGATOM ISTORIJOM
vikipedija/Palićka banja

 

Na samo 8 kilometara od Subotice nalazi se Palićko jezero, koje već godinama privlači mnoge kako strane, tako i domaće turiste.

Bogata istorija, raskošni parkovi i neobične građevine uz mir i tišinu pružiće vam odmor kakav ćete dugo pamtiti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O nastanku samog jezera kruže brojne priče, a svakako je mnogima najinteresantnija legenda koju svaki meštanin zna.

Prema predanju Palićko jezero nastalo je od suza pastira Pavla, koji je izgubio celo stado, pa je zbog toga voda u njemu slana.

Prema jednoj drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora, koje je nekada bilo na ovim prostorima.

Palićko jezero prvi put u istoriji spominje se u 15. veku pod nazivom Pali i najveće je prirodno jezero na našem prostoru. Jezero ima prečnik oko 5 kilometara i dubinu oko 3,5 metara.

Godine 1971. zbog velikog zagađenja usled nekontrolisanog rasta algi i bujanja vegetacije koje je dovelo do pomora svega živog, jezero je bilo isušeno, pa ponovo dopunjeno, zbog čega je izgubilo je epitet prirodnog.

Međutim, ono je zadržalo pređašnji salinitet.

Na obali dugačkoj oko 17 metara prostiru se tri uređene plaže, a temperatura vode kreće se između 18 i 25 stepeni.

Osim za kupanje, jezero je pogodno i za lečenje zbog lekovitog blata, pa svome telu možete priuštiti i pravi banjski oporavak.

Osim za kupanje, jezero je i raj za pecaroše, kao i za one koji uživaju u dugim šetnjama u prelepoj i bogatoj prirodi.

Okolina Palića svojevrsni je i zaštićeni park prirode u kome posetioci mogu da vide mnogobrojen vrste, od kojih mnoge spadaju u prave svetske raritete.

Za ljubitelje cveća i biljaka, baš na Paliću nastanjena je retka vrsta orhideje – močvarni kacun.

Ukoliko vam ove nije dovoljno atraktivno, u samoj blizini jezera nalazi se i atraktivni Zoološki vrt, koji je posebno privlačan najmlađima.
Ono što ovaj vrt izdvaja od drugih jesu životinje koje se slobodno kreću po prostoru.

Palić je, takođe, poznat i po čuvenom Palićkom festivalu, koji se održava svakog leta. Jezero tada postane pravi mali kulturni i flimski centar Evrope, a zaljubljenici u “sedmu umetnost” ovde mogu uživati u najnovijim ostvarenjima u jedinstvenom ambijentu i u društvu najpoznatijih umetnika iz naše zemlje i regiona.

Ukoliko se odlučite da leto provedete baš na Paliću, izbor smeštaja po vrlo pristupačnim cenama je ogroman. Od luksuznih hotela i vila do salaša, zašta god da se odlučite dobar provod, preukusna hrana i odmor za telo i dušu vam je zagarantovan.

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading