Umesto mora, NA PLANINE: Tri destinacije na koje možete da pobegnete od vrelog asfalta

20:00

Turizam 0

Udahnite svež vazduh vrhovima Srbije!

Umesto mora, NA PLANINE: Tri destinacije na koje možete da pobegnete od vrelog asfalta
Printscreen/Youtube/DrMasicJovana

Svako od nas mašta da tokom leta pobegne od vrelog asfalta i spas od letnjih vrućina nađe ili na nekoj planini ili na moru. Ako ste avanturista i hedonista, onda sigurno zamišljate da se nađete na vrhu neke planine, odakle ćete posmatrati ili rađanje ili zalazak sunca, uživati u vedrom nebu, prohladnoj noći i kristalnom jutru.

Golija 

Planinska lepotica Golija udaljena je od Beograda 214 km i jedna je od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara. Golija je i planina izuzetno bogata bistrim izvorima a najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero. 

Stara planina

Stara planina, ili Balkan planina pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Stara planina bogata je brojnim rečnim tokovima, te ima razgranatu hidrografiju koja omogućava bujnu i raznovrsnu floru, kao i uslove za život raznovrsne divljači. Planina je karakteristična po brojnim dolinama koje se dižu prema vrhovima i praktično niz svaku od tih dolina teku vode, omanji potoci koji se nizvodno spajaju u veće potoke, a potom formiraju rečne tokove, koji se potom spajaju sa drugim rečnim tokovima. Većina ovih tokova je bujičnog tipa, koji sa sobom nose velike količine materijala. Stara planina poznata je i po brojnim vodopadima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Planina Stol 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedna lepotica istoka je i planina Stol smeštena u Timočkoj krajini nedaleko od Bora. Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama koji predstavljaju idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pezažima koji su upotpunjeni prostarnim livadama i lekovitim travama.

Jedno od velikih bogatstava ne samo ovog područja, već i čitave Srbije su jaka vrela u podnožju Stola. Kontrast velikom i strmom masivu su cvetne livade i pašnjaci sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading