Umesto mora, NA PLANINE: Tri destinacije na koje možete da pobegnete od vrelog asfalta

20:00

Turizam 0

Udahnite svež vazduh vrhovima Srbije!

Umesto mora, NA PLANINE: Tri destinacije na koje možete da pobegnete od vrelog asfalta
Printscreen/Youtube/DrMasicJovana

Svako od nas mašta da tokom leta pobegne od vrelog asfalta i spas od letnjih vrućina nađe ili na nekoj planini ili na moru. Ako ste avanturista i hedonista, onda sigurno zamišljate da se nađete na vrhu neke planine, odakle ćete posmatrati ili rađanje ili zalazak sunca, uživati u vedrom nebu, prohladnoj noći i kristalnom jutru.

Golija 

Planinska lepotica Golija udaljena je od Beograda 214 km i jedna je od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji. Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara. Golija je i planina izuzetno bogata bistrim izvorima a najpoznatije reke koje izviru na Goliji su Studenica i Moravica. Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero), Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero. 

Stara planina

Stara planina, ili Balkan planina pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Stara planina bogata je brojnim rečnim tokovima, te ima razgranatu hidrografiju koja omogućava bujnu i raznovrsnu floru, kao i uslove za život raznovrsne divljači. Planina je karakteristična po brojnim dolinama koje se dižu prema vrhovima i praktično niz svaku od tih dolina teku vode, omanji potoci koji se nizvodno spajaju u veće potoke, a potom formiraju rečne tokove, koji se potom spajaju sa drugim rečnim tokovima. Većina ovih tokova je bujičnog tipa, koji sa sobom nose velike količine materijala. Stara planina poznata je i po brojnim vodopadima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Planina Stol 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedna lepotica istoka je i planina Stol smeštena u Timočkoj krajini nedaleko od Bora. Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama koji predstavljaju idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pezažima koji su upotpunjeni prostarnim livadama i lekovitim travama.

Jedno od velikih bogatstava ne samo ovog područja, već i čitave Srbije su jaka vrela u podnožju Stola. Kontrast velikom i strmom masivu su cvetne livade i pašnjaci sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi.

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading