NAJZANIMLJIVIJA BANJA U SRBIJI Sokobanja nudi različite sadržaje

11:00

Turizam 0

Malo koja banja nudi toliko različitih sadržaja kao Sokobanja

NAJZANIMLJIVIJA BANJA U SRBIJI Sokobanja nudi različite sadržaje
Shutterstock

Dok banje uglavnom važe za nešto dosadnija mesta, sa nedostatkom sadržaja koji bi upotpunili duže boravke (neophodne za banjsko lečenje), u Sokobanji vam i 10 dana može proleteti bez problema, ukoliko vas posluži vreme i ne budete lenji.

Sve naše banje su veoma lekovite, za pojedine bolesti, u to nema sumnje. Međutim, kada čovek dođe u banju, kupanje i terapije će zauzeti samo deo njegovog dana i imaće mnogo slobodnog vremena koje negde treba potrošiti, a u tu često nastaje problem, jer mnoge banje ne mogu upotpuniti kvalitetno višenedeljne boravke.

Sokobanja, međutim, nudi u svojoj okolini toliko mnogo sadržaja, da vam je potrebno samo koliko-toliko lepo vreme i volja da se pomaknete iz same Banje, i eto višenedeljnog boravka u banji koji ne samo da nije dosadan već će vam postati i jedna od najlepših turističkih uspomena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do Sokobanje iz Beograda možete doći na dva načina:

- Autoputem do Paraćina gde se isključujete i idete do etno centra Balašević, gde skrećete desno i putem koji vodi podnožijem Rtnja stižete do Sokobanje – 229 km.

- Autoputem do Aleksinca gde se isključujete kod Aleksinačkih Rudnika (ili baš u Aleksincu) i nastavljate putem koji pored Bovanskog jezera vodi do Sokobanje – 236 km.

Sokobanja se nalazi na visini od 400 metara nadmorske visine ali je sa gotovo svih strana okružena planinama, od kojih dominraju Ozren i Rtanj.

Sokobanja uspešno leči bolesti disajnih organa, neurološka oboljenja, neuroze, reumatične bolesti, posttraumatska stanja, hronična ginekološka oboljenja, parkinsonovu bolest, lakše oblike hipertenzije. U Sokobanji su boravili mnoge poznate ličnosti, poput Ive Andrića, čija je soba u hotelu Moravica danas uređena kao mini muzejska postavka.

Izletište Očno

Izletište „Očno“ se nalazi u krugu specijalne bolnice za lečenje očnih oboljenja. Izletište obuhvata livadu koja je okružena bukovom i četinarskom šumom. Upravo zahvaljujući četinarima i specifičnom prostoru i cirkulaciji vazduha, Očno je poznato kao mesto na kojem je izuzetno velika koncentracija negativnih jona koji blagotvorno deluju na organizam, a naročito pogoduju onima koji imaju problema sa astmom i disajnim organima.

Negativni joni su čestice koje nastaju u vazduhu iz isparenja četinarske smole. Značajni su jer se u vazduhu, zbog svog negativnog naelektrisanja, brzo hvataju za pozitivno naelektrisane čestice prašine, polena, vodene pare, i ostalih aerosoli i tom prilikom ih obaraju na zemlju te vazduh ostaje potpuno čist i oslobođen svih primesa.

Usamljena kamena stena, nasred velike livade, je poznata kao „Kamen ljubavi“ i predstavlja simbol večne ljubavi. Na ovoj steni su se, prema pričama meštana, voleli hajduk Veljko i Čučuk Stana. Postoji verovanje da ako se dvoje zaljubljenih poljube na ovom mestu i fotografišu se, njihova ljubav će trajati do kraja života. To smo učinili i mi:

Izletište Kalinovica

Kalinovica se nalazi odmah tu pored a karakteriše je izuzetna priroda sa ogromnim brojem staza za šetnju, izvorima, livadama, i izuzetnom šumom. Izletište je veoma lepo uređeno, i idealno je mesto za porodice sa decom.

Porodica Milenković je ovde sagradila mali etno restoran i uredila kompletno izletište.

Dok se klinci igraju na terenima za fudbal sa malim i nešto većim golovima, koševima, livadama i pašnjacima, ili dok jašu ponije, roditelji se mogu opustiti u divnom etno ambijentu ovog domaćinstva i uživati u domaćim lepinjama, pečenju ispod sača i ostalim domaćim specijalitetima – potpuno  zaokružena ponuda koja se nudi gostima, za idealno proveden dan sa porodicom.

Videvši da je ljudima teško da se vrate sa Kalinovice, Milenkovići su odlučili i da naprave nekoliko smeštajnih objekata, te se na Kalinovici sada može i prespavati u veoma lepo uređenom smeštaju. Poželjno je da se domaćinima najavite ranije, što možete učiniti pozivom na 063 80 36 218.

2. Vodopad ripaljka

Ripaljka je bez sumnje jedan od najlepših vodopada u Srbiji! Nalazi se na Ozrenu, na reci Gradašnici, 5 km od Sokobanje.

Vodopad je visok 17.5 metara, i kao i svi vodopadi, najbogatiji je vodom u proleće. Međutim, obzirom da je Gradašnica periodična reka, vodopad često presuši zajedno sa rekom u leto i jesen, pa gledajte da ga posetite u prolećnim mesecima.

Čitav ambijent oko vodopoda je predivan, sve je lepo uređeno i označeno. Kuriozitet je da ovde nije reč samo o jednom vodopadu, već nizu od nekoliko manjih i većih vodopada na veoma malom prostoru. Pre najvišeg vodopada ćete videti i dva manja, nemojte da vas oni zavaraju i da pomislite da je to sve.

Ripaljka je, inače, dobila naziv prema reči „ripnuti“, koja se u ovim krajevima Srbije koristi za pojam „skočiti“. U sokobanjskom kraju ne kaže se da voda skače – nego da ripa.

3. Jezerce na izletištu Grudno

Uzvodno oz Gradašnicu, nedaleko od Riapljke, nalazi se izletište Grudno. U centru kompleksa nalazi se jezerce sa potočnom pastrmkom, na samom izvoru reke Gradašnice, koje nije velike površine, ali je pogodno za izletnicki i vikend turizam. Uređen je i park duž samog jezerceta u kome se nalaze dva izvora pitke vode.

4. Rtanj

Zamislite uspon na najveću prirodnu piramidu u svetu, na planinu koja nosi epitet „Krov Srbije“! Sa vrha Rtnja vidi se gotovo cela Srbija, pri vedrom vremenu.

Rtanj je potpuno fascinantna planina, na samo u prirodnom pogledu, već i po svim mitovima i legendama koji ovu planinu prate. Kada ste u Sokobanji, obavezno odvojite jedan dan za uspon do vrha Rtnja, vaše oči će vam biti zahvalne.

5. Selo Vrmdža

Živopisni predeli netaknute prirode, zdrava domaća hrana, čista voda i vazduh, osmeh i ljubaznost meštana razlozi su zbog kojih je selo Vrmdža, nadomak  Sokobanje, u podnožju Rtnja, poslednjih godina postalo prava turistička atrakcija.

Dok se druga sela gase i gube stanovnike, Vrmdža beleži porast stanovnika ali i investicija. Ovde se doseljavaju ne samo ljudi iz Beograda, Novog Sada, Subotice, već i stranci. Svi oni uglavnom opremaju stare seoske kuće sa željom da se bave proizvodnjom domaće hrane i seoskim turizmom.

Vrmdža je pre svega atraktivna za ljubitelje prirode, jer se pored fascinantnog Rtnja ovde nalaze i brojni izvori po kojima je selo najverovatnije i dobilo ime ali i Vrmdžansko jezero koje idealno mesto za izlete i odmor. Osim pecanja i odmora uz prelep pogled, u okolini ovog izletišta ljubitelji prirode mogu brati šumsko voće, lekovito bilje i pečurke.

Malo je poznato da je teritorija Vrmdže bila naseljena još u davna vremena kada su ovde bila vojna utvrđenja, a ostaci Latinskog grada se mogu videti i danas.

6. Lepterija i Sokograd

Na svega par kilometara od Sokobanje nalazi se jedno od najlepših izletišta – Lepterija, koje je zbog svojih prirodnih lepota zaštićeno od strane države kao Predeo izuzetnih odlika.

Upravo zbog te specijalne zaštićenosti prostora, svaki vid gradnje na Lepteriji je prilično ograničen, uključujući i uređivanje staza i postavljanje znakova, te je ovo izletiše nešto slabije označeno u odnosu na ostala, ali opet i više nego dovoljno da se možete sami snaći i obići sve što želite, a ima toliko toga…

Do izletišta možete doći kolima, a odmah kod parkinga, u samom srcu izletišta, izigrađen je kompleks apartmana, restoran i odmaralište. U njegovoj okolini je lepo uređeno mesto za piknike sa drvenim klupama i stolovima, nastrešnicama u slučaju kiše, specijalnim mestima za loženje logorske vatre.

Lepterija obiluje raznolikim prirodnim atrakcijama. Dok šetate obalom Moravice videćete putokaze na svakom koraku ka nekim novim izvorima, pećinama, stazama… Posebna zanimljivost izletišta Lepterija je stena u kojoj je prirodno ocrtan lik Bogorodice sa Isusom Hristom, koji mi nažalost nismo stigli da obiđemo u nedostatku vremena. Žurili smo do Sokograda.

Sokograd se nalazi na uzvišenju iznad Lepterije, pa znajte da vas očekuje popriličan uspon, od nekih 30-50 minuta, zavisno od brzine kojom se krećete. Nemojte žuriti, imaćete nekoliko mesta sa kojih se pruža sjajan pogled, zastanite i uživajte. Ponesite vodu sa sobom, ili pivo kao mi :).

Sokograd je sagrađen u periodu vizantijskog cara Justinijana, kao tvrđava za sprečavanje avarskih i slovenskih upada na Balkansko poluostrvo. Stefan Nemanja ga zauzima 1172. godine i od tada je u sastavu srpske srednjovekovne države. Kasnije ga osvajaju Turci te potom nekoliko puta menja vladare i biva rušen.

U 15. veku je pretrpeo najveća oštećenja kada se lokalno stanovništvo raseljava i Sokograd ostaje prazan.

Danas je očuvan samo deo nekadašnjeg utvrđenja ali se po ostacima zidina može zamisliti kako je nekada Sokograd moćno izgledao i kako je dominirao dolinom Moravice.

7. Akva park u Sokobanji

Akva park „PODINA“ je od centra Sokobanje udaljen 1,5 km i izgradjen je u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa Podina. Ovaj zabavni vodeni kompleks izgrađen je na površini od 16.000 m² i može da primi oko 2.000 posetilaca.

Zahvaljujući sadržajima koje nudi idealan je za sve starosne grupe, ali će svakako u njemu najviše uživati deca.

O bezbednosti ne morate brinuti jer se o tome brine specijalna spasilačka služba. Kompleks sadrži: poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa 3 tobogana, u centru vodenog parka je i bar-šank sa pićem i hranom, oko svih bazena se nalaze frižideri sa  sladoledima, ležaljke za sunčanje, suncobrani.

Celodnevna ulaznica za odrasle je 350 dinara a za decu do 12 godina 250 dinara. Nude se i neke cenovne pogodnosti koje možete pronaći ovde.

Iako Akva park zvanično nije bio pušten u rad u vreme naše posete dobili smo priliku da zavirimo iza zidina i pogledamo kako se odvijaju pripreme. Osim što bazeni još nisu puni vode, sve ostalo je apsolutno pod konac. U Akva park se sigurno vraćamo ovog leta.

8. Manifestacije

Prva pomisao na manifestaciju u Sokobanji je čuvena “Prva harmonika“, takmičenje najboljih harmonikaša iz zemlje i inostranstva koje se održava još od 1962. godine!

Tradicionalna je i manifestacija „Zlatne ruke“, koja predstavlja takmičenje u pripremi starih tradicionalnih jela. Tu su i umetnička kolonija Sokograd, Festival cveća, kao i Bansko kulturno leto, u okviru kojeg se organizuje mnoštvo koncerata i sportsko-zabavnih dešavanja.

9. Bovansko jezero

Iako je u toku leta najprivlačnije za kupanje, Bovansko jezero je lokacija koju možete posetiti u toku cele godine i uživati u pogledu na vodu i prirodu koja jezero okružuje.

Što se kupanja tiče, moj lični izbor bi pre bio Akva park u Sokobanji jer prosto Bovanskim jezerom nisam oduševljen, iako volim kupanje u jezerima. Potrebno je dosta uraditi na jezeru povodom toga – plaže su neuređene, posipane šljunkom koji je izuzetno krupan, tvrd i nepraktičan.

Na površini vode, pri obali, u plićaku, se mogu videti i kese i plastične flaše, pa je potrebno i počistiti jezero.

Međutim, Bovansko jezero je idealno za ribolovce i rekrativce. Ako možete nabaviti čamac, možete komotno na jezeru provesti i čitav dan, neće vam sigirno biti dosadno.

10. Hrana, voda, vazduh

Sveto trojstvo svake banjske terapije. Uz tretmane u lekovitim vodama,  boravkom na svežem vazduhu i strogo propisanom ishranom lečenje u banji daje rezultate. Na sreću, u Sokobanju nismo otišli zbog bolesti, pa smo mogli uživati u gurmanskim specijalitetima po našoj želji.

Sokobanja je, zajedno sa Ozrenom, čuvena pre svega po svom vazduhu, koji je bogat negativnim jonima, o čemu sam već pisao ranije u tekstu.

Termomineralne vode se koriste za kupanje u kupatilima od kojih je najpoznatiji Hamam u centru Banje, odmah pored šetališta, ali je ima i u drugim bazenima. Izvora planinske bistre i pitke vode ima na mnogim izletištima – Kalinovica, Borići, Lepterija…

Ukoliko želite hladnu i svežu vodu od koje će vam utrnuti zubi i usta, idite do česme Kneza Miloša, koja se nalazi kada iz Sokobanje krenete ka Aleksincu (sa desne strane puta).

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading