REMEK DELO SREDNJOVEKOVNOG NEIMARSTVA Da li ste znali da je manastir Ljubostinja sagrađen na temelju ljubavne priče?

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Postoje 3 tumačenja imena manastira, večitog doma kosovskih udovica. Zidao ga je čuveni Rade Borović, poznatiji kao Rade Neimar.

REMEK DELO SREDNJOVEKOVNOG NEIMARSTVA Da li ste znali da je manastir Ljubostinja sagrađen na temelju ljubavne priče?
Printscreen

Raskoš ovog istinskog remek dela srednjovekovnog neimarstva, posvećenog Uspenju Presvete Bogorodice, počiva na priči o jednoj od najvećih ljubavnih priča srpske istorije – po predanju, ovaj manastir je izgrađen na mestu gde su se prvi put sreli knez Lazar i kneginja Milica.

REMEK DELO SREDNJOVEKOVNOG NEIMARSTVA Da li ste znali da je manastir Ljubostinja sagrađen na temelju ljubavne priče? vikipedija/knez Lazar Hrebeljanović
 

 

Zadužbina velike srpske vlastelinke pleni lepotom kao unikatni primer moravske škole graditeljstva, dok je unutrašnjost hrama maestralno oslikana freskama jeromonaha Makarija, zaslužnog za čuvene portrete kneginje Milice i kneza Lazara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zidao ga je čuveni Rade Borović, poznatiji kao Rade Neimar.

Ovaj prelepi manastir građen je od 1388. do 1405. godine, a u njemu su sahranjene kneginja Milica (monaško ime Jevgenija), žena kneza Lazara, i monahinja Jefimija (Jefronisija). One su se u Ljubostinji zamonašile nakon Kosovskog boja sa brojnim drugim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju.

REMEK DELO SREDNJOVEKOVNOG NEIMARSTVA Da li ste znali da je manastir Ljubostinja sagrađen na temelju ljubavne priče? vikipedija
 

Čuvane u Ljubostinji (1400—1407), mošti Svete Petke bile su najdragocenija relikvija u zemlji

Ljubostinja je danas ženski manastir, koji čuva i održava oko pedeset monahinja.

Manastir i manastirsku crkvu odlikuje veličanstvena arhitektura moravskog stila. Crkva je trikonhalne osnove razvijenog tipa sa kupolom i pripratom. Zidana je pritesanim kamenom, a fasade su premalterisane i islikane kako bi imitirale zidanje kamenom i opekom. Prelepo zdanje odlikuje i izrezbarena ornamentika.

U priprati, u čijem je pragu Rade Neimar, koji je sagradio to zdanje, uklesao svoje ime, nalaze se portreti kneza Lazara i kneginje Milice, koje je naslikao jeromonah Makarije. Od slikarskih dela sačuvana su još „Veliki praznici“, „Stradanja“, „Čuda“…

U crkvi se nalazi i izuzetno vredan ikonostas, koji je od 1866. do 1870. godine oslikavao akademski slikar Nikola Marković iz Beograda, učenika Steve Todorovića, koga je taj rad i proslavio.

Prema rečima igumana Sevastijana Putnika, Ljubostinja je jedan od najvećih srpskih manastira o kome postoji najmanje pisanih istorijskih podataka. Više zabeleški ima tek od 1780. godine. Najveći deo proze o sudbini manastira od vremena nastanka pa do 21. veka rekonstruisan je na osnovu katastarskih, crkvenih i drugih spisa, piše Vikipedija.

REMEK DELO SREDNJOVEKOVNOG NEIMARSTVA Da li ste znali da je manastir Ljubostinja sagrađen na temelju ljubavne priče? vikipedija/Freska kneginje Milice, autor srpski slikar iz XV veka
 

Tri tumačenja imena

Postoje tri tumačenja imena koje je poneo manastir.

Po najstarijem predanju, na mestu današnjeg manastira nalazila se nekada mala crkva posvećena Svetom Arhiđakonu Stefanu, oko koje se održavao narodni sabor (vašar) svakog 2. avgusta, na prenos moštiju ovog sveca.

Vratko Nemanjić — Jug Bogdan u narodnoj tradiciji — imao je svoje vinograde na okolnim brdima, pa se jedno od njih i danas zove Bogdanovo (Bogdanjsko) brdo, a selo na njemu — Bogdanje. Jednom je na sabor došao i knez Lazar, i tu sreo Jug–Bogdanovu ćerku, mladu Milicu, plemkinju iz vladarske loze. Tog trenutka se između njih rodila ljubav, koju je Milica negovala posećujući avgustovski sabor svake godine, i darivajući crkvu raznim poklonima.

Želeći da na idilični kraj u kome je upoznala svoga muža sačuva večno sećanje, odlučila je da umesto male crkve podigne velelepni hram, koji će služiti Bogorodici, ali i kao uspomena na njihovu ljubav. Otud kovanica ljubvestan ↔ ljubvostin → ljubostinja — mesto ljubavi, mesto gde stanuje, gde se rodila, gde tinja ljubav, mesto ljubavnog sastanka.

Drugo tumačenje odnosi se na reč ljubo–pustinja, tj. na ljubav prema (pustinjačkom) podvižničkom životu. Rani srednji vek video je u Srbiji procvat grada Županjevca, u blizini današnje Ljubostinje. Županjevac je imao svoj bazar i bio jedan od centara trgovine u Pomoravlju. Van zidina grada, ali u blizini njegovih puteva, u uvalama i skitima Gledićkih planina živeo je u to vreme neobično veliki broj otšelnika (pustinjaka).

Treće tumačenje kaže da je svetinja dobila ime po toponimu — ljupka stena, budući da se nalazi ispod Gledićkih planina i vrha Samar.

Doživi manastir u kom su se monašile žene srpskih vlastelina!

Kako doći do manastira Ljubostinja, pogledajte na sledećoj mapi:
 

Komentari(0)

Loading