GRAD LEGENDI I KOMPLET LEPINJE biser Zapadne Srbije

20:00

Turizam 0

Užice već godinama unazad važi za jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.

GRAD LEGENDI I KOMPLET LEPINJE biser Zapadne Srbije
Rina

 Grad bogate istorije i kulturnog nasleđa koji se nalazi u Zapadnoj Srbiji. Za Užice se slobodno može reći da je grad legendi. Sa imenom grada povezane su čak četiri legende.

 

Jedna kaže da je postojao logor opasan žicom i da su svi koji su se pobunili protiv turske vlasti bili vođeni u logor, praćeni rečenicom: „Vodimo ih u žice!“.

Prema drugoj legendi za ime su zaslužna užad za žito koja su bila kratka pa su ih zvali „užice“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Treća legenda kaže da je postojao  jedan dućan koji je stalno bio na meti lopova. Vlasnik dućana je da bi se rešio lopova postavio žicu, lopovi su se upetljali, jedva se izvukli i uzviknuli: „Nećemo više u žice“.

Četvrta i možda najrealnija, jeste legenda da je grad dobio ime po dugačkim njivicama, koje su se nazivale „užice“.

Takođe, i reka Đetinja  ima svoje legende. Poput one da je dobila ime jer su Turci sa litice starog grada bacali decu u reku ili druge  prema kojoj je brana popustila i bujica je odnela i srpsku i tursku decu koja su se kupala u reci.

Na obali Đetinje, kod šetališta hidrocentrale, nalaze se dve vrbe koje su se isprepletale, kažu, zagrljene čuvaju jednu nesrećnu ljubav. Dvoje mladih čije porodice nisu odobravale ljubav  skočili su sa litice starog grada i na mestu gde su njihova tela pronađena izrasle su dve zagrljene vrbe.

Jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika je svakako srednjovekovni grad  na neukrotivoj steni iznad reke Đetinje.

Staru Užičku tvrđavu svrstavaju u najnepristupačnije i najteže osvojive tvrđave na ovim prostorima. Tvrđava je podignuta na vrhu litice a njene strane se spuštaju vertikalno do reke. Reka obavija stari grad sa tri strane. Jedini prilaz je bio moguć sa severne strane, mada se i tu nalazila provalija a gradu je bilo moguće prići samo preko drvenog mosta, koji se lako mogao porušiti u cilju odbrane.

 

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading