PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Dosadili su vam internet, buka, svakodnevni stres i život u gradu? Evo gde da napunite svoje baterije.

PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Ko će dočekati odmor?! Do leta ima još dva meseca ozbiljnog rada, a za nastavak punom parom lek je vikend-pauza daleko od grada, vreve, sirena, smoga i dnevnih vesti.

Pauza usred ničega, u selu ili netaknutoj prirodi, kraj neke vode.

Imamo 7 fenomenalnih predloga da za ovaj vikend, ili neki drugi, nakratko pobegnete iz grada:

1. BEBIĆA LUKA

Bebića Luka, zaseok sela Vujinovača, je zaštićena etno celina udaljena 25 km jugozapadno od Valjeva. Staro seosko naselje spontano je nastajalo na južnoj padini planina Jablanik, i Medvednik, uz rečicu Jablanicu, u drugoj polovini 19. veka.

Nastala na rodbinskoj osnovi, predstavlja model u organizaciji sela ovog dela Srbije 19. veka. Brojnost starih sačuvanih stambenih i ekonomskih zgrada i pokretnih predmeta u njima, kao i njihova sraslost sa prirodnim ambijentom, čine ovu ruralnu celinu jedinstvenom u Srbiji. Bebića Luka zajedno sa manastirom Pustinja (16. vek) predstavlja etno turističku celinu Valjevske regije.

 

 

2. POLJANA LUKAREVINA

Tokom srednjeg veka poljane u aleksandovačkoj župi koje su bile u blizini Aleksandrovca bile se nastanjene, a za razliku od njih one dalje su bile obrađivane i imale objekte za povremeno stanovanje u toku radova u polju.

U Lukarevini je pored vijugavog glavnog poljanskog puta i jednog njegovog kraka grupisano je 22 slobodno orijentisanih podruma nastalih u periodu od sredine XIX do početka XX veka. Da ih je na tom mestu bilo i ranije ukazuju ostaci zatrpanih temelja.

Građeni su kao netipizovani objekti, zavisno od mogućnosti vlasnika, kao prizemne i spratne zgrade sa doksatima i bez njih, isključivo kamenom zidanih podruma i četvorovodnih krovova pokrivenih ćeramidom, dok je stambeni deo od čatme, čerpića ili opeke, oblepljene blatnim i okrečenim malterom. Majstori većih i bolje građenih podruma bili su Crnotravci.

 

 

3. Rajski konaci

Na samo dva sata vožnje automobilom od Beograda, u blizini Gornjeg Milanovca, u Leušićima nalazi se kompleks koji će vam pružiti zadivljujuće trenutke za odmor. Rajski konaci su ušuškani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno raj je omeđen potocima i izvorima pitke vode, i nudi potpuni odmor tokom cele godine.

 

 

Unutrašnjost svake smeštajne jedinice je autentičan, a svaka sadrži sve ono što je potrebno za prijatan boravak. 

Turistička organizacija Srbije je upravo etno selo Rajski konaci proglasila 2010. godine najlepšim u celoj zemlji.

 

 

4. Etno selo Tiganjica

Sagrađeno od temelja u tipično banatskom stilu, etno selo Tiganjica savršeno dočarava način života u Banatu. Nalazi se na oko 60 kilometara od Beograda, u neposrednoj blizini Zrenjanina.

U Tiganjici možete samo šetati i udisati čist vazduh, a možete i da jašete konje, dok deca uživaju na igralištu uz raznovrstan sadržaj i ponije. Uz zvuk tamburice, ovde se možete oprobati u pravljenju čobanskog paprikaša ili riblje čorbe ili ih makar jesti u slast.

Ovo mesto je posebno i zbog prelepe okoline, u kojoj se nalazi specijalni rezervat prirode Carska Bara.

PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO) Printscreen
 

5. Etno selo Babina reka

Na 70 kilometara od Beograda, u prigradskoj opštini Lazarevac, smešteno je etno selo Babina reka, pravi i ponosni predstavnik prirodnih lepota karakterističnih za Šumadiju. Imanje etno sela Babina Reka zavučeno je na kraj zaseoka, pa ako vam je potreban odmor u kome nećete čuti sirene automobila, niti bilo kakvu gužvu, ovo etno selo je pravo mesto za vas.

Jedna od glavnih atrakcija ovog mesta je i takozvana "Klupica zaljubljenih", pored koje se nalazi terasa sa velikim buradima u kojima se čuvala šljiva za rakiju. Ona su danas pretvorena u prostor za ispijanje domaćih pića i degustaciju ukusne hrane.

PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

6. SELO DRAGLICA

Na obroncima Murtenice skriva se neverovatno selo. Iako su mnogi trbuhom za kruhom otišli put velikih gradova, odžak se i danas puši u nekoliko desetina kuća. O tome kako su srpska sela dobijala imena postoje brojne legende, a žitelji Draglice sa ponosom prepričavaju onu po kojoj je nazvano njihovo malo mesto.

Ovo selo nekada je pripadalo opštini Čajetina, ali pre nekih šezdeset godina otcepljeno je i pripojeno Novoj Varoši. Nekada je imalo svoju opštinu, poštu, veliku prodavnicu i među prvima su u kuće doveli struju, vodu i telefon. Njastariji meštani penziju su zaradili izvlačeći drva sa Brijača, najvećeg vrha Murtenice, dok su mlađi radili u obližnjim fabrikama.

U ataru sela Draglica nalazi se i pravi dragulj, Tavničko jezero, koje je nastalo pre tridesetak godina na dnu rudničke jame. Zbog strmih padina do vode se jako teško prilazi, a najviša dubina je oko 18 metara. Koliko je ovo selo u kom žive srdačni i nasmejani ljudi živopisno pokazuje i to da sa pojedinih brda iz Draglice puca pogled na planine Durmitor i Ljubišnja.

PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO) Foto: Rina
 

7. KAMENO SELO GOSTUŠA

Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo parka prirode Stara planina. Specifičnost neobičnog mesta koje krasi istočnu Srbiju je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju.

Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Razlog leži u kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. Naravno, tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće. Radi se o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak. Zbog toga ovo staroplaninsko selo predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i prirodni i kulturno-istorijski spomenik na čijoj zaštiti, istraživanju i promociji se radi nekoliko godina unazad.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

Ova tehnika se vekovima unazad koristila u Gostuši, a rezultati govore sami za sebe.

PAUZA USRED NIČEGA, u selu ili netaknutoj prirodi: 7 predloga za odmor od svakidašnjice (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading