LAGUMI KAO LETNJI FRIŽIDER DINASTIJE OBRENOVIĆ, PRETEČA DANAŠNJIH: Podzemno blago i misterija Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Misterija laguma Botaničke bašte "Jevremovac"

LAGUMI KAO LETNJI FRIŽIDER DINASTIJE OBRENOVIĆ, PRETEČA DANAŠNJIH: Podzemno blago i misterija Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu
Shutterstock

Malo je Beograđana, koji znaju da Botanička bašta "Jevremovac" pored čarobnog sveta biljaka iz celog sveta, čuva i pravo podzemno blago. Desetak metara ispod zemlje se nalazi skriven letnji frižider dinastije Obrenovića koji je, po oceni stručnjaka sa Mašinskog fakulteta, preteče onih današnjih, modernih.

Put u "podzemlje" vodi kroz laboratorije koje koriste studenti Biološkog fakulteta. U "ledište" je moguće spustiti se samo uz pomoć merdevina ili skokom. Već pri prvom koraku oseća se drastična razlika u odnosu na spoljnu temperaturu. Hladnije je bar za 20 stepeni. Velika prostorija, sa visokim plafonima i ovalnim lukovima, svedoči o jednom vremenu. Tajne kraljeveske porodice nam otkriva Olivera Popović, stručni saradnik u Botaničkoj bašti zadužena za odnose sa javnošću.

LAGUMI KAO LETNJI FRIŽIDER DINASTIJE OBRENOVIĆ, PRETEČA DANAŠNJIH: Podzemno blago i misterija Botaničke bašte Shutterstock
 

- Kada smo, krajem 90-tih godina, sređivali prvi podrum u laboratorijske svrhe, u jednom delu smo naišli na gomilu smeća - otkriva Popović. - Očistili smo, i ukazao se prostor, koji je bio iznenađenje za sve nas. Naslućivali smo da se tu nalazio neki podrum, ali nikad ništa više. Od nekih istoričara i stručnjaka mašinske struke smo čuli da se, verovatno, radi o podrumu za dvor, pošto je čitav ovaj prostor bio kraljevski voćnjak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Botanička bašta "Jevremovac" 1889. godine smeštena je na imanju prvog kralja Srbije Milana Obrenovića, koje je on poklonio Velikoj školi pod uslovom da uvek služi u prosvetne svrhe. Iako nema pisanih izvora, prenosi se priča da je voleo da uživa u hrani pa je, kako bi se sačuvala trajnost namirnica, naložio je da se sagradi velika ledara ispod zemlje.

SLADOLED

Kralj Milan Obrenović je uživao je u hrani, a naročito u sladoledu, koje je naručivao iz Pariza i Beča. Tokom leta, "ledara" ispod Botaničke bašte je služila za ove namene.

- Govorilo se da mu je sladoled bio omiljena namirnica što u to vreme nije baš bilo realno, jer nisu imali gde da ga čuvaju i skaldište - kaže Popović. - Verovatno da su to činili u lednicima ovom lagumu, pa se tako u 19. veku sladoled služio kao poslastica na srpskom dvoru.

- Pretpostavlja se da su u ovom prostoru čuvali namirnice tokom letnjeg perioda. Kada udari vrućina bilo je potrebno negde skladišti meso, povrće, voće - priča Popović.

LAGUMI KAO LETNJI FRIŽIDER DINASTIJE OBRENOVIĆ, PRETEČA DANAŠNJIH: Podzemno blago i misterija Botaničke bašte Shutterstock
 

- Veruje se da su ljudi koji su služili kraljevsku porodicu u tablama skidali led sa Dunava i dovozili ovde. Onda su ređali red leda, red slame, kako bi napravila izolacija i održavala određena temperatura. Pogotovo, leti kada dostigne i 40 stepeni. Tome su doprineli i ventilacioni otvori koji su omogućavali protok vazduha. U svakom od tih laguma u sredini su bile rupe, ocedni bunari kako bi led, koji se polako topio imao svoj odvodni sistem i ne bi natapao i plavio.

Sagovornica navodi da sigurno ima još laguma, jer kada se otvorio prvi, "kuckanjem" u zid se već ukazao drugi. Za očekivati je da se ispod prelepe oaze u centru prestonice nalazi mreža podzemnih hodnika i laguma. Ona ističe, da bi ovaj prostor mogao da se koristi potrebno je uraditi ozbiljan sitem venitilacije, jer je velika vlaga ne može se duže boravati unutra.

LAGUMI KAO LETNJI FRIŽIDER DINASTIJE OBRENOVIĆ, PRETEČA DANAŠNJIH: Podzemno blago i misterija Botaničke bašte Shutterstock
 

Pored ovog, Botanička bašta ima još jedan lagum koji je, uglavnom je pod vodom. Pretpostavlja se da je služio kao sklonište.

- Baka, koja živi u komšiliku, nam je jednom prilikom rekla da je, kao dete 1941. godine bombardovanje preživela u tom lagumu, pa je izvesno da se u Drugom svetskom ratu koristio kao sklonište - kaže Popović.

- Taj lagum je uži, pravouganog oblika, nema ovalni plafon, ima klupice pa je evidentno da je korišćen kao sklonište.

(Novosti)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading