ZABORAVLJENO PARČE RAJA U BEOGRADU Prirodna oaza u samom centru grada mami svojom impozantnošću! (FOTO)

J. K.

20:11

Turizam 0

Prethodile su joj bašta Josifa Pančića u dvorištu Knjaževačko-srpskog liceja iz 1853. godine i Botanička bašta na Dorćolu kraj Dunava, osnovana 1874. godine koja je napuštena usled poplave na Dunavu.

ZABORAVLJENO PARČE RAJA U BEOGRADU Prirodna oaza u samom centru grada mami svojom impozantnošću! (FOTO)
Shutterstock

 

Godine 1890. počelo je uređivanje beogradske Botaničke bašte na Paliluli. Prva Bašta podignuta je 1855. godine u dvorištu Konaka knjeginje Ljubice. Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića Ministarstvo prosvete Srbije je 1874. godine odredilo mesto za Botaničku baštu na kraju Dunavske ulice, ali je ona uništena 1877. godine prilikom izlivanja Dunava. Tada je kralj Milan Obrenović poklonio gradu imanje na Paliluli, pod uslovom da Botanička bašta bude nazvana Jevremovac, u znak sećanja na njegovog dedu Jevrema T. Obrenovića, velikog ljubitelja narodne prosvete.

Godine 1892 je u Botaničkoj bašti Beograda, na površini od 500 m², podignuta staklena bašta koja se sastoji od dva krila spojenih centralnom kupolom. Izgrađena je iz delova koji su preneti iz fabrike Mozentin u Drezdenu i u to vreme bila je među najlepšim na Balkanu. Upravnici Botaničke bašte u 19. veku bili su Stevan Jakšić i Živojin Jurišić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jevremovac je u to vreme bio ograđen sa svih strana tarabom od dasaka srednjača sa padom od 12 m od Dalmatinske ka Miletinoj ulici. Tarabe su bile kratkoročno rešenje i već se krajem 19. veka raspravljalo o zameni drvene ograde zidom od čvrste opeke. Sa strane Dalmatinske i Timočke (danas Takovska ulica) ulice bilo bi dobro da zid bude nizak, a iznad zida da bude gvozdena ograda.

Godine 1994 Zavod za zaštitu prirode Srbije dao je predlog, a Uredbom Vlade Republike Srbije iz 1995. godine Botanička bašta Jevremovac proglašena je za Spomenik prirode od velikog značaj.

Botanička bašta Jevremovac se prostire na površini od 4,81 hektara i u njenoj sastavu se nalaze: Staklena bašta, Japanski vrt, Herbarijum, Biblioteka, otvorene površine, upravna zgrada, slušaonice i laboratorije. JAPANSKI VRT

Kamen, voda i biljke su tri osnovna elementa prisutna u japanskim baštama. Kamen je sveti objekat u Japanu. Po narodnom verovanju u kamenu prebivaju duhovi, a ako su postavljeni kao stepenice iznad vode simbol su planine. Grupisanje kamenja je u vezi sa balansiranjem energije u prirodi. U grupama po tri simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka.

ZABORAVLJENO PARČE RAJA U BEOGRADU Prirodna oaza u samom centru grada mami svojom impozantnošću! (FOTO) Shutterstock
 

Voda je simbol okeana i značajan je element u Japanskom vrtu. Ona nas podseća na stalne promene u prirodi. Kao odraz prirode, vodeni tokovi i bazeni obogaćuju prostor novom dimenzijom zvuka. Biljke skrivaju ili ističu detalje kamena i zemlje, i kreiraju konačni ambijent.

 

STAKLENIK ( STAKLENA BAŠTA)

Staklenik je izgrađen u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. Pokriva oko 550 m2 površine i pod svojim svodom čuva oko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta biljaka, grupisanih geografski i ekološki.

ZABORAVLJENO PARČE RAJA U BEOGRADU Prirodna oaza u samom centru grada mami svojom impozantnošću! (FOTO) Shutterstock
 

U južnom krilu i pod centralnom kupolom raste raskošan i bujan, biljni svet tropskih kišnih šuma. Bogata kolekcija sukulentnih biljaka, svet pustinja, peska, kamena i sunca, neizmerne lepote i čudesnih metamorfoza raste u severnom krilu staklene bašte. Postala je deo kulturne baštine Beograda i nakon jednog veka propadanja temeljno je rekonstruisana 2014. godine.

 

Kako doći:

Gradski prevoz 2, 5, 10, 79 (Takovska), 23, 28, 40 (27. marta), 16, 27E, 32E, 35, 43, 58, 95, 96, E6 (Džordža Vašingtona).

 

BONUS VIDEO 

Komentari(0)

Loading