Kameno naselje najukusnijeg vina u Srbiji i srpski "Stounhendž": Mesto gde se proizvodi i čuva piće prefinjenog ukusa

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Kad budete videli groblje iz 19. veka, oduševićete se!

Kameno naselje najukusnijeg vina u Srbiji i  srpski "Stounhendž": Mesto gde se proizvodi i čuva piće prefinjenog ukusa
Printscreen/Youtube

Nadmorska visina propraćena umerenom klimom uz posebno plodno zemljište oduvek su bili dobitna kombinacija za najmirisnija i najukusnija crvena vina.

To je ono što je svojstveno ovom mestu, gde kamene kuće autentičnog izgleda nisu pravljene kako bi ljudi u njima stanovali, već su namenjene isključivo za vino, za koje se veruje da ima lekovita svojstva.

Rajačke pimnice nastale su tokom devetnaestog i početkom dvadesetog veka, u tom periodu ovo mesto doživelo je veliku ekspanziju. Period razvoja Rajačkih pimnica obeležilo je širenje parazita filoksere, biljne vaši koja napada vinovu lozu i u potpunosti je uništava. Nadmorska visina i pogodno zemljište bili su glavni razlozi zašto ova biljna vaš nije mogla da se razvija.

Kameno naselje najukusnijeg vina u Srbiji i  srpski Printscreen/Youtube
 

Ovu situaciju, iskusni vinogradari iskoristili su i postali glavni snabdevači vina u Evropi. Mnogi dvorovi Evrope uživali su u prefinjenom ukusu i mirisu najkvalitetnijeg vina Negotinske Krajine. Nažalost, taj period ostaje daleko iza nas usled otežane ekonomske situacije, počevši od sedamdesetih godina prošlog veka, mnogi stanovnici napuštaju Rajac, čime i pimnice ostaju opustošene, te danas imaju oko 50 gazdinstava u poređenju sa 350, koliko su imale početkom dvadesetog veka. Međutim, kvalitet ovog vina ostaje isti.

Vina iz ovog kraja najlepše mirišu, imaju lekovita svojstva i podstiču da se dobro misli i još bolje peva. Najpoznatija bela vina prave se od sorti kao što su semijon, smederevka i bagrina, dok se za crvena vina koriste prokupac, crni burgundac i game.

Treba naglasiti da Rajačke pimnice nisu poznate samo po ukusnom vinu, već i po autentičnoj arhitekturi.

Sve pimnice su sagradjene na istovetan način i u prepoznatljivom rustičnom stilu kombinacije kamena i drveta. Sprat je namešten za noćenje i boravak vinogradara, dok je podrum rezervisan isključivo za vino koje se tu skladišti. Pozicija pimnica na vrhu brda omogućava veličanstven pogled na prirodni krajolik. Stoga ne čudi što ovakav ambijent, uz odlično vino i izvrsnu domaću hranu, čini pimnice idealnim mestom za odmor i uživanje.

Kameno naselje najukusnijeg vina u Srbiji i  srpski Foto: Rina
 

Pored bogatstva koje pimnice mogu da ponude, da se zaključiti da imaju ozbiljan turistički potencijal. Priroda, vino, arhitektura i mističnost kojima obiluje ovo mesto mogu da privuku svakog posetioca, bilo da traga za uživanjem u prirodi, voli degustaciju vina ili uživa u neobičnoj arhitekturi i umetnosti.

Kako doći do Rajačkih pimnica?

Rajačke pivnice nalaze se na brežuljku pod imenom Belo brdo koje je udaljeno 2 km od sela Rajac, odnosno 24 km od grada Negotina.

Do ovog mesta je najbolje doći preko Negotina. Kada stignete u Negotin, ostaje vam još pola sata vožnje do Rajačkih pimnica.

Do Negotina iz Beograda možete doći međunarodnim auto-putem E-75, i to preko Paraćina.

Takođe, do Negotina možete stići putem preko Smedereva, Požarevca i Majdanpeka, kao i dunavskom magistralom preko Donjeg Milanovca.

Kako do Rajačkih pimnica, pogledajte na sledećoj mapi:

 

(B92)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading