MESTO PREPUNO PRIRODNIH LEPOTA I ISTORIJE Ovaj srpski grad u blizini Loznice morate posetiti

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, dok je Loznica udaljena tek nešto manje od 30 kilometara.

MESTO PREPUNO PRIRODNIH LEPOTA I ISTORIJE Ovaj srpski grad u blizini Loznice morate posetiti
Shutterstock

 

Na desnoj obali reke Drine, u srcu Rađevine, oivičen Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama, leži Krupanj.

Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 280 metara. Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, dok je Loznica udaljena tek nešto manje od 30 kilometara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spajanjem tri reke, Kržave, Bogoštice i Čašavice, koje protiču kroz Krupanj, nastaje reka Likorda, i to baš u njegovom centru, navodi “Turisti.rs“.

Znamenitosti srca Rađevine

MESTO PREPUNO PRIRODNIH LEPOTA I ISTORIJE Ovaj srpski grad u blizini Loznice morate posetiti Shutterstock
 

Danas se u Krupnju može videti Stara apoteka, koja se nalazi u vili Pere Despića, sagrađenoj 1914. godine. U okviru ambijentalne celine grada, karakterističnog po četiri reke, nalazi se i zadužbina Nikole Spasića.

Na mestu nekadašnjeg Megdana, na ušću dveju reka, u centralnom delu Krupnja, smešten je i glavni gradski park, ističe „Krupanj.org“.

Stara crkva posvećena prazniku Vaznesenja Gospodnjeg u ovom gradu izgrađena je 1842. godine. Svoju zadužbinu je Krupnju darovao i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević. Crkva spomen-kosturnicu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg izgrađena je po nacrtu arhitekte Momira Korunovića.

U okviru Doma kulture „Politika“, koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara, osim pozorišne dvorane nalaze se i mala sala, galerija i biblioteke, kao i atelje i kancelarijski prostor.

Brojni su i sportski tereni u gradu, dok je okolina Krupnja posebno zanimljiva za posetu.

Crkve i znamenitosti okoline Krupnja

MESTO PREPUNO PRIRODNIH LEPOTA I ISTORIJE Ovaj srpski grad u blizini Loznice morate posetiti Shutterstock
 

Na mestu nekadašnje svetinje iz 15. veka, u Beloj Crkvi je 1889. godine izgrađena crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. Ono po čemu je specifična jesu žrtvenik i 30 stećaka, koji se i danas mogu ovde videti.

U Dobrom Potoku u blizini Krupnja nalazi se crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, izgrađena tokom 16. veka, a tu je i spomen-kompleks, u okviru koga se nalaze dve kapele u pećinama. Jedna je posvećena Svetoj Petki, druga Svetom Prokopiju. U okviru kompleksa nalazi se i groblje staro pet vekova, kao i muzej lova i dva etno muzeja, u kojima se posetiocima nudi prilika da se bolje upoznaju sa upotrebnim predmetima i narodnim nošnjama iz 18. i 19. veka.

Muzejski kompleks Stolice i onaj u Beloj Crkvi, zatim spomen-kapela na lokalitetu Mačkov kamen i lokalitet Rađev kamen tek su neki od brojnih turističkih potencijala koje ovaj deo naše zemlje ima da ponudi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading