U OVOM SELU SE OSTVARILO PROROČANSTVO TARABIĆA Mesto o čijoj se neverovatnoj lepoti govori širom sveta, bajkoviti prizori na svakom koraku! (FOTO)

17:00

Turizam 0

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji.

U OVOM SELU SE OSTVARILO PROROČANSTVO TARABIĆA Mesto o čijoj se neverovatnoj lepoti govori širom sveta, bajkoviti prizori na svakom koraku! (FOTO)
Shutterstock

 

Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijsom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik“, kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera – Kruščica, Spajići i Lipovica. Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić poronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku.

Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista, koje su prava retkost“, rekao je Ranko.

Slike ovog malog planinskog sela, obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina, vode uređene planinske staze.

Selo Zaovine na mapi:

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading