KADA BI ZIDOVI MOGLI DA GOVORE Jedan srpski vojnik dao je zakletvu, pa izgradio velelepno zdanje sa ČUDNIM NATPISOM (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Ko zna koliko još beogradskih, mada, naravno, ne samo beogradskih, zdanja čeka da Srbi saznaju njihovu istoriju.

KADA BI ZIDOVI MOGLI DA GOVORE Jedan srpski vojnik dao je zakletvu, pa izgradio velelepno zdanje sa ČUDNIM NATPISOM (FOTO)
Shutterstock/Beograd

Cigla na ciglu i blok na blok nije ništa ako ne postoji neka topla ljudska priča.

O istoriji Beograda napisane su mnoge knjige. Ali, čini se da malo po malo pa saznamo neku novu priču o našoj prestonici. Posebno su zanimljive, čini se, skrivene priče o beogradskim starim zdanjima.

Jedna od njih se vezuje za ime ovog čoveka. Nikola Uzunović, Nišlija i Beograđanin je bio srpski i jugoslovenski političar. Dva puta bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Pre toga, bio je vojnik srpske vojske. Kao i svi rodoljubi i on je bio na Krfu. Mnogi junaci nisu preživeli. Mislio je i Uzunović to isto. No, 9. aprila 1916. brod Devanha spasiće život velikom broju ranjenih vojnika među kojima je bio i Nikola Uzunović.

 

 

Tada, kako kaže priča, Uzunović će se zakleti da će izgraditi zgradu i dati joj ime po brodu koji je srpskim vojnicima i njemu spasao život.

 

 

Nešto više od decenije, tačnije 1930. godine, održaće obećanje.

Nikola Uzunović je finansirao ceo projekat, a objekat je projektovao čuveni beogradski arhitekta Đorđe Đorđević koji je na pročelje zgrade stavio bareljef parobroda, da podseća na spasavanje vrlih, odvažnih i hrabrih vojnika.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading