ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:05

Turizam 0

U zemlji ovakvih lepota šteta bi bilo ne obići bar jednu od sledećih lokacija

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Krupajsko vrelo

Toliko prelepih mesta ima u našoj divnoj Srbiji, a sigurni smo da kada biste znali i koja, ne biste čekali ni dan da ih posetite!

REKA UVAC, MEANDRI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE I LEDENA PEĆINA 

Rečica koja vijuga kroz prelepe krajolike između Zlatibora i Zlatara možda nije jedna od najvećih reka u zemlji, ali je slavu stekla svojom neverovatnom lepotom. Karakteristični meandri Uvca nalaze se na mnogim razglednicama i blogovima koji predstavljaju Srbiju i privlače mnoge turiste koji žele da ovom prizoru prisustvuju uživo.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Zlatarsko jezero, Uvac
 

Na ovoj maloj reci izgrađene su čak dve hidroelektrane, Kokin Brod i Uvac, a za njihovu potrebu napravljena su i tri veštačka jezera, Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zbog svojih uglavnom nepristupačnih kanjona, kraj Uvca su, pogotovo za vreme vladavine Turaka, skrivani mnogi manastiri. 

Nekoliko poslednjih kilometara, reka Uvac predstavlja granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ova reka u narodu je smatrana graničnom od davnina, jer je Uvac za vreme vladavine Miloša Obrenovića predstavljao granicu između Srbije i Turske.

Zbog nepristupačnog terena i gustih šuma kojima je reka okružena, Uvac je za vreme Osmanskog carstva često bio omiljeno skrovište hajduka.

Uvac je najveće stanište retkog beloglavog supa u Srbiji. 

NACIONALNI PARK TARA

Nacionalni park Tara je javno preduzeće sa sedištem u Bajinoj Bašti, osnovano 13. jula 1981. godine, upravlja područjem koji obuhvata najveći deo masiva planine Tare, na teritoriji opštine Bajina Bašta, u zapadnom delu Republike Srbije.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Foto: Rina
 

 

Pančićeva omorika raste na Tari. Zovu je "LEDENA LEPOTICA" i živi fosil. Preživela je više ledenih doba, izuzetno se adaptira na različite uslove i ekološke katastrofe. U dalekoj prošlosti naseljavala je sve kontinente, pre smene ledenog i međuledenog doba. Nastupanjem ledenog doba, omorika je utočište našla u srednjem delu toka Drine, u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni, između Bajine Bašte i Višegrada, gde joj je danas jedino stanište u svetu.

SELO I JEZERO ZAOVINE

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji.

Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje.

SEMETEŠKO JEZERO

Ispod planine Kopaonik, nekih petnaestak kilometara od Raške na 900m nadmorske visine, u selu Semeteš nalazi se neobično Semeteško jezero, dugačko osamdesetak metara sa plutajućim ostrvima koja avanturisti mogu i da „provozaju“.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Semeteško jezero
 

Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, meštani tvrde da ovo jezero nema dno.

Vezane su mnoge legende za njega ali, svakako, više od legendi kad je u pitanju Semeteško jezero, zanimljiv je redak prirodni fenomen po kojem je ono poznato – formiranje plutajućih ostrva gde neka od njih sadrže čak i visoko rastinje, drveće.

VODOPAD PRSKALO

Samo okruženje vodopada je izuzetno mirno i lepo, utonulo u bujno zelenilo, daleko od bilo kakvih urbanih sadržaja. Levo od vodopada napravljen je drveni stočić sa klupicama, tako da je ovo mesto idealno i za kampovanje.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Osobenost Prskala je vrelo sa malom količinom vode koja njim teče, čak i tokom proleća, kada dostiže svoj maksimum. I pored zadivljujuće lepote i položaja pokraj puta, pa i obeleženosti, Vodopad Prskalo je prilično nepoznat. Uz malo ulaganja i promocije ovaj prostor bi se pretvorio u jednu od najposećenijih atrakcija Srbije, te obavezan deo ture kroz istok zemlje.

VLASINSKO JEZERO

Vlasinsko jezero predstavlja predeo netaktnute prirode, čistog planinskog vazduha. To je nezaboravan krajolik za odmor sa voljenom osobom, porodicom ili društvom. Jedinstvena plutajuća ostrva, biljka mesožderka, ledeno hladna izvorska voda sa desetine kladenaca, srdačni južnjački domaćini, doživljaj koji ćete prepričavati, mesto na koje ćete se uvek vraćati.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Vlasinsko jezero se rađalo punih osam godina (u periodu od 1946. do 1954. godine). Brana je završena do 1949. a jezero je počelo da se puni 9. aprila iste godine da bi 1954. dostiglo svoj puni kapacitet od neverovatnih 165 miliona kubnih metara vode.

Posle izgradnje, čak trećina površine jezera bila je prekrivena plutajućim ostrvima (ustvari, radi se o delovima treseta koji su se otkinuli od novoformiranog dna jezera). U početku su plutajuća ostrva bila namenski vezivana za obalu da bi se sedamdesetih godina prošlog veka uočila njihova jedinstvenost i lepota. Danas ih je ostalo tek još nekoliko i svake godine kada budete dolazili čekaće vas na različitim mestima.

SREBRNO JEZERO

Turisti se često opredeljuju za ovu lokaciju kada žele da provedu slobodne dane ili produženi vikend u Srbiji, jer predstavlja odlično mesto i za porodični odmor, ali i za mlađe generacije.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Srebrno jezero
 

Ovo veštačko jezero, smešteno u dolini je nastalo pregrađivanjem dunavskog rukavca i okruženo je šumovitim brdima. Sam naziv Srebrno jezero dolazi od specifične boje vode koja ima srebrnkast odsjaj u suton, tako da sve to je dovoljno da pruži mnogim turistima mnoštvo aktivnosti. Izdvojili smo neke od njih: biciklizam, krstarenje, kampovanje, sportske aktivnosti, aktivnosti na vodi, i naravno, kupanje.

ĐAVOLJA VAROŠ

Grandiozne i pomalo preteće figure na dnevnom svetlu, mistične i osvetljene ukrasnim svetlima noću, ove figure zasigurno će vas ostaviti bez daha, a legenda kaže da ćete se ako popijete vodu iz jednog od ovih izvora, sigurno vratiti.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Ove neobične kule izgrađene su od tri sloja različitog sastava, a nastale su dugotrajnim i strpljivim radom ćudljive i nepredvidive prirode. Đavolja Varoš se sastoji od dve retke pojave: atraktivnih kamenih formacija nastalih erozijom i dva izvora izuzetno kisele vode sa visokim sadržajem minerala.

ROSOMAČKI LONCI I KANJON ROSOMAČE

Rosomački lonci su jedno od najlepših mesta u Srbiji. Obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Po predanju, meštani sela Slavinja veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u Visoku. Selo je menjalo lokaciju, da bi se pre četiri veka nastanilo na maloj zaravni pored Rosomačke i Slavinjske reke, koje su bogate rečnim rakom i ribom. U okolini sela postoje arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.

ĐERDAPSKA KLISURA

Drevna utvrđenja, bogata priroda, zapanjujuće klisure reka i misteriozni ostaci rimskih građevina čine Nacionalni park Đerdap jednim od najlepših destinacija u Srbiji.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Mnogi Đerdapsku klisuru nazivaju i Gvozdena kapija Dunava ili Gvozdena kapija Balkana, a ime se povezuje sa tim što je Dunav na ovom mestu jako uzak u svom toku, što je nekad stvaralo ozbiljne probleme prilikom plovidbe. Na turskom reč „Đerdap“ označava mesto koje je opasno za plovidbu.

KRUPAJSKO VRELO

Krupajsko vrelo se nalazi u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Ovo vrelo daje zvuk čarobne simfonije koju stvara voda u netaknutoj prirodi. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Vode vrela ogromnom snagom izbijaju iz velikog pećinskog otvora, a pristižu podzemnim putevima sa planinskih visova.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Krupajsko vrelo
 

Još nezagađene vode Homolja danas predstavljaju veoma bogat potencijal i rezervu kvalitetne pitke vode. One su zbog brojnih vrela, izvora, brzaka i velikog ribnog potencijala pogodne za sve oblike rekreativnog turizma. Homolje je prava turistička atrakcija nezagađene prirode i sa velikim razlogom ga treba posetiti. U sebi vešto krije mnoge prirodne tajne, koje niko nikada neće do kraja istražiti. Međutim, oni srećnici koji su ga delom i otkrili nazivaju ga malim rajom na zemlji.

RAJAČKE PIMNICE

U selu Rajac, 22 kilometra južno od Negotina, nalaze se čuvene Rajačke pimnice – kompleks vinskih podruma koji je poznat i kao Rajačke pivnice. Rajačke pimnice predstavljaju zasebnu celinu sela, sezonsko naselje u kome svaka porodica ima jednu ili više pimnica u kojima se prerađuje grožđe i čuva vino. Pretpostavlja se da su izgrađene u drugoj polovini XIX i prvoj polovini XX veka.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube
 

U blizini Negotina, u Rajačkim pimnicama, nalazi se jedinstveno groblje koje često nazivaju i “srpski Stounhendž”. Ovo blago istočne Srbije čeka da bude upisano na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Ono što karakteriše izgled ovih spomenika je bogata i lepa ukrašenost i veliki broj solarnih simbola (svastika, kolovrat..). Na vrhovima stubova se nalaze kamene kape.

STOPIĆA PEĆINA

Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca. Najviše gostiju je zabeleženo 2020, čak 122.000.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Privatna arhiva
 

Možete napraviti pauzu u selu Rožanstvo i posetiti Stopića pećinu i uživati u lepoti bigrenih kada, potoku i vodopadu koji pravi ponornica. Vodiči su sjajni, čućete mnogo zanimljivih priča vezanih za pećinu i simboliku u njoj. Neke priče su i njihova lična interpretacija.

FELIX ROMULIJANA

Moćan grad, na 6,5 ha, sa oko 20 utvrđenih kula. Unutar se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine; podni mozaici se smatraju najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

ZA NEKA OD OVIH MESTA NISTE NI ČULI Lepote Srbije Vam predlažu KUDA POĆI, A SVOJOJ KUĆI DOĆI (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Gamzigrad je arheološko nalazište blizu Zaječara u istočnoj Srbiji antičke rimske carske palate Feliks Romulijane (lat. Felix Romuliana) koje se od 29. juna 2007. nalazi na UNESKO-voj listi Svetske baštine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading