LEGENDA O NASTANKU GAMZIGRADA Ovaj lokalitet kod Zaječara je neizostavna stanica ukoliko obilazite istočnu Srbiju (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Legenda o nastanku Gamzigrada (Srbija), Kostolca (Srbija), Vidina (Bugarska) i Kule (Bugarska) je deo usmene tradicije u istočnoj Srbiji ali i susednoj Bugarskoj. Veoma je popularna i prisutna u svakodnevnom životu naroda u ovim krajevima. Ona predstavlja vid običajne i društvene prakse kao i komunikacije.

LEGENDA O NASTANKU GAMZIGRADA Ovaj lokalitet kod Zaječara je neizostavna stanica ukoliko obilazite istočnu Srbiju (VIDEO)
Shutterstock

Legenda se javlja i pod imenom: „Braća i sestre zidaju gradove“. Njena posebna vrednost je što jasno ukazuje na vekovnu saradnju u ovom regionu.

Legenda kaže:

Davno, pre mnogo vekova, živeli su u Bugarskoj, u bogatoj vlastelinskoj porodici, dva brata i dve sestre: Gamzo, Kosta, Vida i Kula. Kada su im roditelji preminuli, iza njih su ostale velike teritorije, koje su nasledili braća i sestre. Zbog toga je među njima stalno dolazilo do žučnih porodičnih rasprava i nikako se nisu mogli zajednički dogovoriti kako da žive u miru i slozi i kako da među sobom podele teritorije koje su posedovali. Svako od njih je tvrdio da je on u pravu i da njemu treba da pripadne veći deo porodičnog poseda. Niko od njihovih rođaka nije uspevao da ih savetima umiri i stvori neku slogu kako bi živeli zajedno bez svađa i rasprava. Njihova svakodnevna vika i galama je bila toliko bučna da se često čula čak do neba.

Posle izvesnog vremena, jednog dana su ipak uspeli da se na miran način dogovore kako da izglade sve nesporazume oko nasledstva i teritorija. Doneli su zajedničku odluku da svako od njih četvoro sazida za sebe poseban grad i živi sam u njemu, kako više ne bi bilo trvenja i nesuglasica među njima. Ono što je dogovoreno, vrlo brzo je i urađeno. Odmah nakon postignutog dogovora pristupilo se poslu i zidanju novih naselja. I tako je Kosta sagradio svoj grad koji je po njemu dobio ime Kostolac, Kula je sagradila grad Kulu, najmlađa i najpametnija, Vida, sazidala je Vidin, a najstariji brat, Gamzo, sagradio je velelepni dvorac po imenu Gamzigrad.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon srećnog završetka izgradnje svih ovih mesta, među do tada zavađenom braćom i sestrama zavladao je mir i sloga, a njihove gradove su odmah počeli da naseljavaju ljudi iz bližih i daljih krajeva.

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading