PLATO NA KOME JE ODIGRAN NAJKRVAVIJI BOJ Jedna od najtežih i najtragičnijih bitaka koja se vodila nakon Cerske bitke i pre bitke na reci Kolubari

J. K.

18:21

Turizam 0

Spomenik, visine 8 metara, izrađen je od pritesanih granitnih blokova u vidu kapele sa zvonikom na čijem vrhu se nalazi krst.

PLATO NA KOME JE ODIGRAN NAJKRVAVIJI BOJ Jedna od najtežih i najtragičnijih bitaka koja se vodila nakon Cerske bitke i pre bitke na reci Kolubari
Shutterstock

 

Spomen-kosturnica Mačkov kamen na planini Jagodnja (939 m), nalazi se u zapadnoj Srbiji kod Krupnja. Smeštena je na teritoriji opštine Ljubovije, i to je drugi po redu vrh na nadmorskoj visini od 924 m. Na njemu je 1936. godine podignut spomenik u znak sećanja na bitku u Prvom svetskom ratu, u okviru austrougarske ofanzive “Bitka na Drini“.

To jedna od najtežih i najtragičnijih bitaka, koja se vodila nakon Cerske bitke i pre bitke na reci Kolubari, od 16. do 22. septembra 1914. godine. Po rečima austrijskih zapovednika, Mačkov kamen predstavlja plato na kojem se odigrao najkrvaviji boj.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Do kraja borbi zbrisana je i cela planinska šuma. Plato je kao strateška tačka, više puta bio zauziman od obe strane, ali je na kraju posle srpskog povlačenja austrougarska vojska izvojevala Pirovu pobedu.

U toku bitke na Drini septembra 1914. godine vođene su teške borbe između srpske i austrougarske vojske na Mačkovom kamenu, na vrhu planine Jagodnje kod Krupnja. Srpska vojska je imala 800, a austro-ugarska 1200 poginulih vojnika. Bila je to jedna od najkrvavijih borbi koju je vodila srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Na najuzvišenijem mestu Mačkovog kamena, po projektu arhitekte Momira Korunovića, u vremenu od 19281932. podignuta je spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci ratnika koji su pali u borbama ne samo na Mačkovom kamenu već i na Lipničkoj glavi, Razbojištu i Košutnjoj stopi.

Mačkov kamen se predstavlja kao srpski Termopil, jer je simbol srpske upornosti i odlučnosti u odbrani otadžbine. Nakon ove bitke, ofanziva je prešla u rovovski rat. U ograđenom platou podignuta je kapela od kamenih blokova, na čijem vrhu se nalazi kameni krst. Unutar kapele uklesan je i natpis: „Za spas otadžbine. Mačkov kamen 1914“.

Stihovi na spomen kosturnici:

"Neznani brate, kad putem naiđeš, Za jedan časak zastani u hodu, I svrati ovde gde spavaju žrtve, Iz ispolinske borbe za slobodu. Poklon’ se svetoj kosturnici njinoj I opomen’ se, zatvarajuć’ vrata: Da pravo znači više nego sila, I da je David survo Golijata." (Stihovi Vojislava Ilića Mlađeg)

 

Mačkov kamen na mapi: 

 

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading