BARUTANA KAO SASTAVNI DEO "BABA FINKE" Iz ovog utvrđenja Hajduk Veljko je branio Negotin od Turaka tokom Prvog srpskog ustanka

J. K.

15:03

Turizam 0

U leto 1813. godine Negotin je napalo 16 000 turskih vojnika, a branilo ga je samo 3 000 ustanika na čelu sa hajduk Veljkom Petrovićem.

BARUTANA KAO SASTAVNI DEO "BABA FINKE" Iz ovog utvrđenja Hajduk Veljko je branio Negotin od Turaka tokom Prvog srpskog ustanka
Wikipedia

 

Barutana se nalazi u porti Saborne crkve Svete Trojice u Negotinu. Zidana je kamenom, sa krovom na četiri vode i do danas je u potpunosti sačuvala svoj autentičan izgled.

Činila je sastavni deo utvrđenja „Baba Finke“ a danas je njen jedini ostatak, pošto je utvrđenje srušeno 1883. godine. Podignuta je specijalno za čuvanje baruta, što je uslovilo i njeno graditeljsko rešenje.

Ukopana je u zemlju sa krovom na četiri vode, zasvedena poluobličastim svodom i pokrivena ćeramidom. Iz ovog utvrđenja Hajduk Veljko je branio Negotin od Turaka tokom Prvog srpskog ustanka.

Veljko Petrović, jedan od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, bio je hajduk u četi Stanoja Glavaša, a vojvoda je postao 1811. godine kada je došao u Negotin. U ustanku je učestvovao od samog njegovog početka, istakao se u borbama oko Banje i Varvarina kao i u odbrani Negotina, gde je herojski poginuo 1813. godine.

Baba Finka se nalazila na prostoru sadašnje zgrade Skupštine opštine Negotin, crkve, porte i gimnazijske zgrade, dvorišta i obližnjih ulica.

Po izgledu to je bila više osmatračnica nego utvrđenje, gde je Hajduk Veljko živeo sa svojom drugom ženom Čučuk Stanom.

Sama kula, sačinjena od drveta, imala je više tavana, a na vrhu trem, koji se držao na debelim i snažnim stubovima. Hajduk Veljko je sa vrha Baba Finke posmatrao negotinska polja, na njoj se pripremao za okršaje s Turcima. Čim bi konjanici najavili da Turci idu iz pravca Timoka, Veljko bi udario dlan o dlan, što je bio znak da se sedla Kušlja.

„I dok su bećari opremali Kušlju, Veljko bi oblačio svečano odelo, a Stana mu je vezivala iznad glave svilene gajtane od čepkena. U silav bi stavljao dva pištolja, a preko grudi krivu sablju. U kubure bi isto tako stavio dva pištolja. Prije nego što bi pojahao Kušlju, sam bi dobro pregledao kolane, a za to vreme Romi su svirali. Izlazilo se na zadnju kapiju; Abraš je bio redovno s desne strane Veljka. Romi su svirali za njima, kao na kakvom veselju, sve dok ne bi poodmakli u negotinsko polje. Tada bi Veljko samo znakom ruke davao na znanje da se svirači vrate.“

 

Hajduk Veljkova barutana na mapi: 

 

Komentari(0)

Loading