PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti bez daha! (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara, nalazi se vodopad Blederije.

PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti  bez daha! (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Vodopad Blederije

Blederijski vodopad se nalazi u blizini sela Reka, na nekih 4 km i na nekih 30 km od Kladova u smeru Brze Palanke.

PRIRODNA ATRAKCIJA SMARAGDNE BOJE Ova lepotica Istočne Srbije će vas ostaviti  bez daha! (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vodopad Blederije
 

Karakteristike

Blederija izvire na 190 mnv, teče na jugoistok i prima vode Sokolovice i Suvaje i kao Blederija nastavlja do spajanja sa Ravnom rekom, odakle se uliva u Dunav. Sam vodopad je visine od oko 7 metara, koji se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje.

Debljina bigra na samom odseku je 5 do 10 metara, ispod kog teku i manji slapovi. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji koji tokom leta presušuje.

 

 

Uzvodno od vodopada, na oko 2 km nalaze se izvori reke Blederije od kojih su neki sa većih dubina i sa ledenom vodom, dok u neposrednoj blizini postoje i izvori subtermalne vode sa temperaturom od 17 stepeni. Vode ovih izvora se spajaju i u daljem toku formiraju reku.

Sa svojim pritokama Sokolovicom i Suvajom, uliva se u Ravnu reku. Vodopad Blederije ili, kako ga drugačije nazivaju, „kladovski smaragd“, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka.

 

 

Pored velikog vodopada, postoji još jedan mali. Karakteristično za njega je da ga leti nema zbog smanjenog kapaciteta vode, ali ga u proleće uvek ima. Debljina bigra na samom njegovom odseku je 5-10 metara. Iznad vodopada, na oko 2 kilometara, nalaze se subtermalni izvori sa temperaturom oko 17ºc.

Na samom ulazu u Brzu Palanku, iz pravca Kladova, stoji znak da se skrene desno za vodopad, do sela Reka. Sa poslednjom kućom u naselju prestaje asfaltni put i počinje pustolovina.

Okolina ovog predivnog prostora prekrivena je hrastovim i bukovim šumama. Takođe, ovde se može naći preko 80 vrsta lekovitog bilja.

Voda smaragdne boje čini ovaj vodopad posebnim i za mnoge turiste je još uvek skriveno blago, tako da u miru možete uživati u čarima vodopada, a malo hrabriji se mogu i osvežiti u reci, obzirom da je temperatura niska.

Kako bi unapredili i privukli turiste, u narednom periodu planirano je uređenje putne infrastrukture do samog vodopada i postavljanje turističke signalizacije kako bi se još više olakšao prilaz vodopadu. Još jedan deo plana jeste i uređenje prostora oko samog vodopada, kao i postavljanje čuvarske službe.

Vodopad Blederije na mapi:

 

Izvor: vikipedija, vojvodinauzivo

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading