ŠTA VIDETI U SLANKAMENU? Možete ga upoznati i sa vode, rečnim krstarenjem koje vodi i do nezaobilaznog ušća Tise u Dunav (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:30

Turizam 0

Pre svega dobrodošli u Stari Slankamen, mesto u koje možete onako, usputno i spontano svratiti u potrazi za dobrim vinom, a evo šta smo sve saznali.

ŠTA VIDETI U SLANKAMENU? Možete ga upoznati i sa vode, rečnim krstarenjem koje vodi i do nezaobilaznog ušća Tise u Dunav (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Stari Slankamen

Obiđite ostatke rimskog carstva. Tu se nalaze ostaci Gornje i Donje tvrdjave. Donja tvrdjava je na samom ulazu u Stari Slankamen, a tu je i veliki krst.

ŠTA VIDETI U SLANKAMENU? Možete ga upoznati i sa vode, rečnim krstarenjem koje vodi i do nezaobilaznog ušća Tise u Dunav (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ostaci Akuminkuma, Stari Slankamen
 


Ovde su otkriveni slojevi ranorimskog naselja i utvrđenja iz IV veka.
Početkom XV veka mesto je pripadalo srpskim despotima Lazarevićima i Brankovićima. Dok su Turci grad zauzeli 1521. godine.

 

 


Hamam - star pola milenijuma - ovaj hamam je sticajem okolnosti sačuvan do današnjih dana jer je sama kuća u kojoj je smeštena vinarija Acumincum sazidana pre 250 godina, odnosno 1769. godine i u to vreme je bila Župni dom Katoličke crkve.

 

 


Crkva Svetog Nikole (1468.god.) - prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk i ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

 

 

 

 

Stara marina - “Kod Mile alasa” ovaj deo je divan za šetnju pokraj Dunava, a omiljen ljubiteljima ribolova.

Zanimljivo je da ovde ima izvora SLANE vode.


Ne morate samo da vozite da biste upoznali ovo mesto. Možete ga upoznati i sa vode, rečnim krstarenjem koje vodi i do nezaobilaznog ušća Tise u Dunav. Ušće predstavlja tromeđu Bačke, Banata i Srema i mesto gde je prema legendi sahranjen čuveni vojskovođa Atila Hunski.
ŠTA VIDETI U SLANKAMENU? Možete ga upoznati i sa vode, rečnim krstarenjem koje vodi i do nezaobilaznog ušća Tise u Dunav (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ežen Delakroa, Atila Bič Božiji
 

Stari Slankamen na mapi:

 

 

Izvor: serbian.wondersst.nicolas69

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading