MISTIČNO VETRENO JEZERO Idealno za avanturiste i one koji vole nepoznato (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Put do ovog jezerca nije samo put kroz šumu već i put kroz vreme

MISTIČNO VETRENO JEZERO Idealno za avanturiste i one koji vole nepoznato (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Vetreno jezero

Vetrensko jezero ili Zvonačko jezero jedna je od vodenih površina i u slivu reke Nišave, urinskog tipa, nastalo nakon obrušavanja brda Surlanica i stvaranjem prirodne brane u dolini Vetrenske reke. Administrativno jezero se nalazi u opštini Babušnica.

MISTIČNO VETRENO JEZERO Idealno za avanturiste i one koji vole nepoznato (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Vetreno jezero
 

Kako stići do Vetrenog jezera

Na odvajanju sa regionalnog puta neposredno ispod bazena u Zvonačkoj banji pojavljuje se jedva vidljivi puteljak. Posle stotinak metara naići ćete na idiličan kameni, najverovatnije turski most koji asocira na Andrićevu „Na Drini ćuprija.“ Mesto ispod mosta je odlično za piknik!

Nakon toga smenjuju se dva tunela sa najužom klisurom sigurno u Srbiji, a po nekima i na Balkanu.

Zaboravljena stara arhitektura Jugoistočne Srbije svuda je oko nas.

Naići ćete i na staru pilanu. Trasa nije signalizirana, ali idete sve vreme samo pravo sa jedinim skretanjem levo na jedinoj raskrsnici. Od odvajanja ispod bazena do jezera ukupno imate nešto više od 30 minuta šetnje. Meštani kažu da rečica nikad ne presušuje, a u ne retkim virovima mogu se videti krkuše i klenići.

 

 

O jezeru

Samo jezero je poluprirodno, nastalo jačenjem brane i akumulacije na Vetrenskoj reci. Sa mističnim vrhovima drveća koja sporadično vire iz nje svakako vrlo upečatljiv pejzaž. Kap po kap sa gornje strane uliva se krhka Vetrena reka.

MISTIČNO VETRENO JEZERO Idealno za avanturiste i one koji vole nepoznato (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Asenovo kale
 

U horizontu vide se obrisi Asenovog Kalea. Asenovo Kale je srednjevekovno utvrđenje, specifično po tome da je obilovalo pašnjacima, a nalazilo se na sredini puta između Naisa i Serdike.

 

 

Jezerce obiluje krkušom, klenom i mrenom.

Kako god, poseta ovom jezeru je odlična ideja za sve planinare, šetače i avanturiste koji imaju stalnu potrebu da zakorače u nešto nepoznato, da vide nešto odavno zaboravljeno i dotaknu nešto u najmanju ruku čarobno.

Jezero na mapi:

 

 

Izvor: tt-group, vikipedija

BONUS VIDEO: 

Komentari(0)

Loading