PRELEPA PEĆINA NEDALEKO OD ZLATIBORA Ovaj spomenik prirode godišnje poseti više od 100.000 turista (FOTO)(VIDEO)

16:00

Turizam 0

Dobro došli u Stopića pećinu!

PRELEPA PEĆINA NEDALEKO OD ZLATIBORA Ovaj spomenik prirode godišnje poseti više od 100.000 turista (FOTO)(VIDEO)
Foto: Rina

Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca. Najviše gostiju je zabeleženo 2020, čak 122.000. Od

turističkog centra Zlatibora je udaljena 19 kilometara. Reporterka portala Lepote Srbije posetila je ovu atraktivnu turističku destinaciju kako bi iz prve ruke, od vodiča Dragomira Stopića čula interesantne priče o pećini.


- Pećina je nazvana po zaseoku Stopiću gde žive Stopići, Stakići i donedavno Petrovići i nalazi se na privatnim imanjima Stopića - priča za Lepote Srbije Dragomir, koji se, gle čuda, preziva baš - Stopić. Uredbom Vlade RS pećina je stavljena pod zaštitu države kao spomenik prirode, zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Za posetioce je otvorena 2009. kada je urađena i prilazna pešačka staza do ulaska u pećinu. Svake godine se uradi nešto novo, pa joj se gosti rado vraćaju.


Možda vas zanima:

Ukupna dubina, odnosno dužina ovog prirodnog spomenika iznosi nepunih 1.700 metara. Prosečna visina dvorana dokle gosti idu je 25,5 metara. U pećini se nalazi i vodopad visok 9,5 metara, koji se retko gde drugde može videti - priča Stopić, i dodaje da je pećina najpoznatija po krečnjačkim kadama (bigrene kade).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kroz pećinu protiče i Trnavski potok, a od živog sveta nastanjuju je slepi miševi, pauci i rečni rakovi koji su zbog nedostatka prirodnog svetla vremenom izgubili pigment, pa su specifični po svojoj beloj boji.
Pećina je bogata pećinskim nakitom. Stalaktiti su pećinski ukrasi koji vise s plafona ili zida pećine, a stalagmiti su ukras koji rastu u suprotnom smeru od stalaktita, od poda prema
plafonu.

Od vodiča Stopića, čuli smo i zanimljivu priču o tome kako je pećina poslužila i kao skrovište za žene i decu koji su bežali ispred najezde Turaka. Pitali smo ga da li je istina da je pećina služila i kao utočište hajduka?!

- Ne mogu da potvrdim da je ovde zaista bilo hajduka. Ono što se zna je da je Karađorđe govorio da postoji jedna pećina u selu Rožanstvo u koju treba da se skloni sva nejač - zaključio je vodič.


O bezbednosti posetilaca, turističkim obilascima, čistoći i očuvanju zaštićenog prirodnog dobra brinu se čuvari i vodiči. Lepotom Stopića pećine oduševljeni su i turisti širom sveta. Možete je posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine.

Komentari(0)

Loading