OSTAVLJA TURISTE BEZ DAHA Prirodne lepote zlatiborske pećine

11:30

Turizam 0

Ronioci otkrili čime je prekriveno dno najveće bigrene kade u Stopića pećini

OSTAVLJA TURISTE BEZ DAHA Prirodne lepote zlatiborske pećine
Printscreen

Na putu od Zlatibora prema Sirogojnu, u selu Rožanstvo, u utrobi Zlatibora nalazi se jedna od najatraktivnijih pećina u ovom regionu.

Sam ulaz u pećinu, do kojeg se stiže stazom od 200 stepenika, oduzima dah i izaziva divljenje. Ulaz je na 711 metara nadmorske visine, a sam ulazni otvor je impresivnih 35 metara širok i 18 metara visok.

Pećina zadire 1691,5 metar u planinu a kroz nju protiče Trnavski potok, što je čini rečnom pećinom. Sastoji se od pet pećinskih celina: svetla i tamna dvorana, velika sala sa kadama, kanal sa kadama i rečni kanal. Stopića pećina je bogata pećinskim nakitom pre svega stalaktitima i salivima, ali ono po čemu je na daleko čuvena su bigrene – pećinske kade.

"Na samom vrhu Velike sale sa kadama nalazi se najdublja i najduža kada Stopića pećine. Dužine je oko 15 metara, a maksimalne dubine 7, 2 metra. U sredinu kade ulazi stalaktit direktno sa tavanice i zadire 40 centimetara ispod površine vode", kažu u TO Zlatibor. 

Printscreen
 

 

Ova veličanstvena lepota bila je dovoljan razlog da je posete i ronioci iz kluba "Svet ronjenja" koji su obišli ovu veličanstvenu atrakciju na Zlatiboru. Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc, ronilačko - snimateljski tandem i deo tima „Nacionalne geografije Srbija” koji je poznat na svim meridijanima, poslednjih meseci intenzivno roni u vodama Zlatibora.

„Kada smo zaronili do dna poslednje kade, videli smo da je dno prekriveno velikom količinom kovanica. Ova kada nas je podsetila na jedan veliki bunar želja, ali smo ipak bili začuđeni da ljudi na takav način narušavaju sklad ovog jedinstvenog prirodnog fenomena. U jednom od uglova kade, primetili smo otvor - kanal koji je vodio negde dalje u dubinu Stopića pećine. Međutim, pošto takvo istraživanje nije bilo u planu tokom ovog zarona, a i vidljivost se drastično smanjila, ostavili smo ispitivanje tog dela za neku drugu prilku", kažu Ivana i Janez koji su među prvim roniocima koji su zavirili ispod površine bigrena Stopića pećine.

Po završetku ovakvih akcija ostaju fotografije koje će ih u godinama koje dolaze podsećati na nezaboravne avanture koje ne bi bile moguće bez timskog rada i entuzijazma članova njihovog kluba.

Ova akcija je sa uspehom realizovana u saradnji sa Opštinom Čajetina i njenim službama, kao i sa Turističkom organizacijom Zlatibor, Turističkim udruženjem Gostilje, vrednom ekipom Stopića pećine i Domaćinstvom Filipović, gde je još jednom bila njihova ronilačka baza.

Komentari(0)

Loading