REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Donji Tovarnik, prelepo uređeno dvorište Lovačkog doma od blata i pruća u kom se nalazi replika tradicionalne svinjarske kolibe ili kolebe, kako se kaže u Donjem Sremu.

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/BalkantripTV/Bojtar

U Donjem Tovarniku, u lepo uređenom dvorištu Lovačkog doma, nalazi se replika tradicionalne svinjarske kolibe ili kolebe, kako se arhaično kaže u Donjem (svinjskom) Sremu. Ova koleba je u potpunsoti napravljena od prirodnih materijala tj. od blata i pruća i pokrivena je trskom. Ona je jasan pokazatelj nekadašnjeg načina života stočara iz Donjeg Srema. U njoj turisti mogu da se ogreju kraj otvorenog ognjišta, ali i da učestvuju u pripremanju svinjarskih specijaliteta.

 

 

U prošlosti su stanovnici Donjeg Srema u većoj meri gajili svinje. Ona domaćinstva koja su imala puno svinja, a nedovoljno muških članova, uzimala bi svinjara, koji bi im čuvao svinje. Svinjar bi, obično, čuvao svinje u šumi od Đurđevdana do Đurđevdana i sve to vreme on bi provodio u šumi sa svinjama. Kako bi se zaštitio od nepogoda i kako bi imao gde da noćiva on bi sebi podizao kolibu.

 

 

Kolibe su pravljene od drveta, kolja i pruća, malterisane su blatom i plevom. Bile su kružnog oblika, pokrivene slamom ili trskom, a na krovnoj konstrukciji (o slemenu) na drvenoj kuki (kotlenjači) visio je kotao ili gvozdenjak za spemanje hrane.

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/BalkantripTV/mangulica
 

Koliba je imala samo jednu prostoriju sa otvorenim ognjištem i ona je služila i kao kuhinja, dnevna soba, spavaonica, ali i kao magacin za hranu za stoku (u hladnim zimskim mesecima kada hrane nije bilo u šumi). 

Najčešća hrana koju su konzumirali čuvari svinja bila je takozvana „svinjarska tarana“ – reč je o testenini dinstanoj na masti. Testo se pravilo od brašna i jaja i na trenici se sitnilo. Osuši se i stavi u platnene kese i nosi se u šumu. Kuvali su je na masti, na ognjištu. Isprži se slanine i luka, tarane, kobasice i to su jeli za doručak. Osim tarane, jeli su još i kačamak, paprikaš od pečurki, ribu, te jela od divljači. 

REPLIKA TRADICIONALNE SVINJARSKE KOLIBE U mračnoj, kružnoj kolebi lovci prave roštilj od mesa mangulice, što je neverovatna atrakcija za turiste iz grada (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/BalkantripTV/Bojtar
 

U Donjem Tovarniku krajem meseca maja se održava manifestacija „Svinjarsko povečerje“. Glavni cilj ove manifestacije je da se sačuva od zaborava način života sremskih svinjara.

Donji Tovarnik na mapi:

 

 

Izvor: vojvodina.travel, vikipedija, BalkanttripTV

Komentari(0)

Loading