OTKRIVENE NOVE DVORANE PEĆINE KORENATAC Još jedan dragulj prirode u čije početne hodnike je prvi ušao geograf Jovan Cvijić (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

U početne hodnike pećine Korenatac prvi je ušao geograf Jovan Cvijić, ali su tek posle stogodišnje pauze, knjaževački speleolozi, članovi Speleološke asocijacije istočne Srbije, nedavno otkrili nove dvorane bogate pećinskim nakitom.

OTKRIVENE NOVE DVORANE PEĆINE KORENATAC Još jedan dragulj prirode u čije početne hodnike je prvi ušao geograf Jovan Cvijić (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Pećina u klisuri Korenatac je pećina koja se nalazi kod sela Gornje Kamenice, opština Knjaževac, poznata je kao vrelska pećina dužine 218 m. Sastoji se iz više pećinskih kanala u različitim nivioima i dvoranama u kojima je bilo značajnog obrušavanja. Pećina Korenatac je aktivna, vrelska pećina čiji se ulaz nalazi na izlazu Trgoviškog Timoka iz klisure po kojoj je i pećina dobila ime.

OTKRIVENE NOVE DVORANE PEĆINE KORENATAC Još jedan dragulj prirode u čije početne hodnike je prvi ušao geograf Jovan Cvijić (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Da put do skrivenih hodnika i dvorana pećine Korenatac nimalo nije bio lak, ali da njena lepota ne zaostaje za lepotom naših najpoznatijih pećina, najbolje potvrđuju ekskluzivni snimci knjaževačkih speleologa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Reč je o vrlo složenom pećinskom objektu. U tom ulaznom delu postoje te potopljene zone, sifonske zone, znači u nju ne može svako da uđe. Pećina se sastoji iz neka tri visinska nivoa. Na tom trećem visinskom nivou ima najviše pećinskog nakita veoma zanimljivih formi i oblika. Pećina je, inače, stanište i velike kolonije slepih miševa", ispričao je Malden Milošević, predsednik udruženja SAIS.

U novootkrivene dvorane prva je ušla mlada speleološkinja Aleksandra Subotić.

„Bilo je uzbudljivo, jedva sam čekala da pokažem ostatku ekipe. Kad uđete u nešto nepoznato, pa još kada ima mnogo ukrasa, kada je prelepo, onda čini vam se da je još veće nego što zaista jeste", rekla je Aleksandra.

Knjaževačke speleologe u njihovim poduhvatima stalno prate fotografi Martin Ristić i Ivan Savić.

„Najinteresantnija stvar je kad otkrijete nešto novo u pećini, i kad vidite neku novu dvoranu koja je puna nakita. Tu ima dosta penjanja i provlačenja i neophodno je da se prođe obuka, speleološka", kaže Ivan Savić.

Kroz pećinu Korenatac protiče reka čijom se vodom snadbeva selo. Napori spelologa usmereni su na pronalaženje drugih ulaza, daleko od vodozahvata.

„Ako budemo pronašli neki drugi ulaz, prvo bi moralo da se vidi da li postoji mogućnost da pećina bude turistički uređena, a da se ne narušava njen ekosistem", rekao je Milan Milivojević iz udruženja SAIS.

Iako knjaževački speleolozi istražuju pećine i u drugim krajevima Srbije, kažu da bi najviše voleli da pećina u klisuri Korenatac, na putu od Knjaževca prema Pirotu, u dogledno vreme, postane postane nova tačka na bogatoj turističkoj karti knjaževačkog kraja.

 

 

Izvor: rts

 

Komentari(0)

Loading