MISTERIJA OVE PLANINE STARA VEKOVIMA Da li nosi ime po lepoj Gružanki ili Svetom Iliji?

16:00

Turizam 0

Prirodna granica između Dragačeva i Čačka jeste planina Jelica.

MISTERIJA OVE PLANINE STARA VEKOVIMA Da li nosi ime po lepoj Gružanki ili Svetom Iliji?
Shutterstock

 

Šumovita i brdovita jedna je od najlepših u ovom kraju Srbije, međutim ono što je izdvaja od ostalih planinskih lepotica jeste legenda koja kruži o tome kako je uopšte dobila ovo, za jednu prirodnu površinu, neobično ime.

Turci su čuli da u Gruži živi prelepa devojka koja se zove Jelica, veliki paša je iz Sarajeva odmah poslao svoje vojnike da je otmu i dovedu pred njega. Našli su je u njenom selu, oteli i poveli. Kad su prelazili preko dragačevske planine, ona je uspela da se otrgne, popne na proplanak i skoči u provaliju. U sećanje na tu lepu Gružanku, planina je dobila njeno ime“, kaže jedan stari Dragačevac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

I dok ova legenda živi, živi i sećanje na Srpkinju koja  nije htela da služi Turcima, već je sama sebi presudila. Međutim, istoričari kažu da etimoligija tog imena može da ima i druge osnove.

Ljudi su skloni da stvari u prirodi povežu sa nekim događajima, ali nema zvaničnih podataka da je planina Jelica dobila ime upravo po toj devojci. Reč je o narodnom verovanju i legendi. Neki smatraju da je dobila ime po jelama, ali ta teorija nije tačna, jer tog drveća na njenim proplancima uopšte nema. Prema nekim istoričirama, ime je izvedeno od sveca Svetog Ilije, pod čijim imenom se nalazi nekoliko crkvi u Dragačevu“, izjavio je Miloš Timotijević, istoričar iz Čačka.

Na jednom od najvećih vrhova Jelice, nalazi se i arheološko nalazaište pod nazivom Gradina, a koje otkriva ostatake iz doba Vizantije, tadašnje grobnice i bedeme. Pirordne, ali i istorijske lepote zato u Dragačevo privlače veliki broj turista.

Planina Jelica na mapi:

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading