MESTO JEDINSTVENO NA ČITAVOM BALKANU Kutak koji slavi nacionalno pismo ugledao svetlost dana u centru ovog srpskog grada (FOTO)

J. K.

17:00

Turizam 0

Jedinstveni park u Srbiji koji slavi značaj srpskog nacionalnog pisma otvoren je u Bajinoj Bašti.

MESTO JEDINSTVENO NA ČITAVOM BALKANU Kutak koji slavi nacionalno pismo ugledao svetlost dana u centru ovog srpskog grada (FOTO)
Foto: Rina

 

Park ćirilice nalazi se u samom centru opštine, a u njemu je poseban mobilijar koji ne možete videti ni na jednom drugom mestu. Sadržaji za najmlađe simbolizuju ćirilicu, a idejni tvorci nadaju se da će  mlađi naraštaji na taj način i kroz igru shvatiti značaj nacionlanog pisma.

"Ovaj park po svom sadržaju jedinstven je ne samo u Srbiji, već u svim zemljama srpskog govornog područja, jer nigde ne postoji ništa slično. Važno je da svoje pismo znamo, da ga koristimo svuda i na svakom mestu, jer je to deo našeg identiteta. Park Ćirilice svakako je jedna nova turistička atrakcija u Bajinoj Bašti, ima dosta sadržaja koje predstavljaju i ilustrovan istorijat azbuke što privlači veliki broj turista", rekao je Siniša Spasojević osnivač i organizator Ćirilične baštine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kroz mobilijar je promovisana ćirilica, postavljene su klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma kao i podsetnici na veliki značaj Račankse prepisivačke škole. Park Ćirilice sa brojnim sadržajima za najmlađe samo je uvod u sve one sadržaje koji su planirani u Bajinoj Bašti na temu očuvanja našeg pisma.

"Značaj Ćirilice je značaj očuvanja našeg identiteta. Ovde smo danas igrali za Ćirilicu i mi danas živimo za nju. Veliki broj dece u ovom parku govori o tome da će ovaj park biti izuzetno posećen i da će mnoga deca svoje prve korake napraviti upravo ovde i da će kroz igru učiti prva slova i našu azbuku", rekla je Vesna Đurić predsednica opštine Bajina Bašta.

Park ćirilice u Bajinoj Bašti otvoren je u okviru manifestacije Đirilična baština koja se održava četvrtu godinu zaredom i traje do utorka. Manifestija je nastala na osnovu Deklaracijie o zaštiti i negovanju ćirilice, a koja  je jednoglasno usvojena na sednici Skupštine opštine.

Ovde se ćirilica piše srcem i cilj nam je da zaista Ćirilična baština zaživi, kao manifestacija koja neće biti samo lokalnog već i nacionalnog i regionlanog karaktera. Nadam se da ćemo iz godine u godinu podizati nivo sadržaja i da će postati jedan od prestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, jer ovaj sigurno to i zaslužuje. Poruka koja se nedvosmisleno šalje iz Bajine Bašte jeste da moramo negovati naše pismo i čuvati svoju kulturu i tradiciju", rekao je Siniša Spasojević.

U okolini Bajine Bašte uskoro će biti otvoren i prvi Muzej ćirilice smešten u blizini manastira Rača.

Komentari(0)

Loading