JEDINSTVENA BANJA ZA KOJU NISTE ČULI Istinski raj za miran odmor i rekreaciju, uživanje u prirodi i blagodatima lekovite vode

J. K.

18:01

Turizam 1

Smeštena na obodu istoimene Park šume, nadomak Apatina i Dunava, Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Junaković" Apatin predstavlja pravi mali skriveni raj.

JEDINSTVENA BANJA ZA KOJU NISTE ČULI  Istinski raj za miran odmor i rekreaciju, uživanje u prirodi i blagodatima lekovite vode
Foto: banja-junakovic.rs

 


Prvi termalni izvor vode otkriven je davne 1913. godine, a dobijeni nalazi potvrdili su njenu lekovitost svrstavši je po kvalitetu rame uz rame sa termama Karlovih Vari u Češkoj i Harkanja u Mađarskoj. Sa željom da se lekovita voda ponudi većem broju pacijenata, RH centar "Junaković" Apatin počinje sa radom 1983.godine.

Termomineralna voda iz izvora RH centra "Junaković" Apatin spada među natrijum hloridno-hidrokarbonatne i slabo sumporovite vode. Ovakve vode se sreću na teritoriji Srbije i imaju dugu tradiciju primene u balneološkoj praksi. Voda sadrži malo CO2 u gasovitom stanju tako da se ne može svrstati u ugljeno kisele vode. Izmerena granična vrednost sulfida (0.9mg na 1 litar vode) ima balneološki značaj, te ovu vodu svrstava u kategoriju sulfidnih i mogu joj se pripisati indikacije sulfidnih voda.

Vode RH centra "Junaković" Apatin potiču sa dubine od 700m i dostižu temperaturu od 50ºC. Po svom kvalitetu spadaju u isti red kao i one u Karlovim Varima, Harkanju i Lipiku.

Kombinacija hidroterapije i grupnih ili individualnih vežbi u terapijskom bazenu ili hidromasažnim kadama, pod kontrolom terapeuta, postižu se odlični rezultati u lečenju reumatskih, neuroloških i ortopedskih oboljenja, a svoje blagotvorno dejstvo pokazala je i u oblasti ginekologije, posebno u lečenju steriliteta. Od 2019. godine u RH centru "Junaković" Apatin sprovodi se i edukativni program prevencije nastanka i razvoja komplikacija kod osoba obolelih od šećerne bolesti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nenad Đorđević (@apa_sky)

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Junaković" Apatin poznata je po odličnoj ponudi, te se lako može naći ono što svakom gostu odgovara. Pored kompleksa otvorenih bazena, gostima je na raspolaganju i mini spa i wellness centar sa finskom saunom, boditherm kabinom, hidromasažnom kadom, tuševima doživljaja i tepidarijumom. Nakon dvosatnog boravka u spa i wellness centru, kada su telo i mišići opušteni, masaža predstavlja savršen završetak.

 

Za ljubitelje sporta obezbeđeni su kuglana i teren za odbojku na pesku. Za one koji vreme žele da provedu u prirodi nezaobilazna je staza zdravlja kroz Park šumu Junaković.

U sklopu objekta je veliki restoran sa 450 sedišta i restoran “Galerija”, kapaciteta 50 osoba, “a la carte” restoran savremenog dizajna koji ispunjava Vaše najistančanije zahteve i zamisli. Pogodan je za manje proslave, rođendane, venčanja, seminare, prezentacije itd.

Banja Junaković na mapi:

 

 

 

 

(Izvor: banja-junakovic.rs

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(1)

Loading
Kalesu

21.05.2022 16:23

Ne da nisam čuo, već - bio 10 dana, ranih devedesetih, kada me moja firma poslala na rehabilitaciju posle povrede na radu. Još su se i ranjenici sa ratišta preko granice oporavljali tada tamo.