NAJLEPŠA ZADUŽBINA JEDNE NAŠE KRALJICE Izabrali su najlepše mesto u dolini reke i tu sagradili prekrasnu svetinju

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Manastir Gradac je kao svoju zadužbinu podigla kraljica Jelena Anžujska, tokom prvih godina vladavine njenog starijeg sina, kralja Dragutina.

NAJLEPŠA ZADUŽBINA JEDNE NAŠE KRALJICE Izabrali su najlepše mesto u dolini reke i tu sagradili prekrasnu svetinju
Printscreen


Tačne godine početka i završetka radova nisu poznate, ali po nekim izvorima izgradnja je započeta 1277. godine. Najčešće se uzima da je vreme izgradnje kraj 13. veka. Najstarije pisano zabeležje o zidanju hrama ostavio je arhiepiskop Danilo II, u svom delu Žitije kraljice Jelene, pisanom između 1317. i 1324. godine.


Autor ovde detaljno beleži:


Možda vas zanima:

„ I tako poče zidati predivnu crkvu u ime presvete Bogorodice, praznik Blagoveštenja, na mestu zvanom Gradac… Zapovedila je da se sakupe svi narodi njezine države, i kada je to učinila, izabrala je od njih najbolje umetnike, hoteći da podignu predivno zdanje toga hrama, mnogo i nebrojeno zlato neštedice dajući svima radnicima… kao mudri i razumni stroitelj. ”

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bogorodičina crkva je jednobrodna građevina raške škole, sa pripratom, bočnim kapelama, naosom, pevnicom i trodelnim oltarskim prostorom. Materijali korišćeni u gradnji bili su siga, beli malter i mermer. Glavni portal na ulazu u crkvu, sa prelomljenim lukovima, predstavlja najupečatljiviji detalj gotičkog stila.

Manastir Gradac se nalazi na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Udaljen je 21 kilometar severozapadno od Raške i 12,5 kilometara zapadno od Brvenika i Ibarskog puta.

Od 1979. godine ova zadužbina Nemanjića predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

NAJLEPŠA ZADUŽBINA JEDNE NAŠE KRALJICE Izabrali su najlepše mesto u dolini reke i tu sagradili prekrasnu svetinju Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading