OGROMNA ZGRADA NA NOVOM BEOGRADU Verovatno stalno prolazite pored nje, a evo kako je nastala

M. M.

12:00

Turizam 0

Zgrada je po izgradnji dobila ime Palata Federacije, ali je kolokvijalno, čak povremeno i u zvaničnoj upotrebi, nazivana SIV i SIV 1 (posle izgradnje zgrada Siv 2 i Siv 3). Posle raspada SFRJ, korišćen je samo naziv Palata Federacije, a po otcepljenju Crne Gore 2006, zgrada je dobila nezvaničan naziv Palata Srbije/Palata Srbija, ali zvanično nikada nije preimenovana.

OGROMNA ZGRADA NA NOVOM BEOGRADU Verovatno stalno prolazite pored nje, a evo kako je nastala
Printscreen/Facebook

Palata Srbije, poznata po ranijem nazivu Palata Federacije i kolokvijalnom nazivu zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV) nalazi se u Novom Beogradu, između Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle. Izgrađena je 1959. godine za potrebe tadašnje Savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog veća. Svečano je otvorena 1961. godine povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada Nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Svojim arhitektonskim vrednostima Palata Sveznog izvršnog veća obeležila je period stvaranja danas prepoznatljive slike Novog Beograda i Beograda u celini. Jedan je od glavnih repera Novog Beograda i njegove čvrste urbane hijerarhije.

OGROMNA ZGRADA NA NOVOM BEOGRADU Verovatno stalno prolazite pored nje, a evo kako je nastala Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Estetske i vizuelene vrednosti građevine istaknute su i posebnim parkovskim rešenjem okoline sa prilazima, parkiralištem, garažama i fontanom, kao i opštim položajem objekta koji omogućuje njegovo nesmetano sagledavanje.

U sklopu uređenja neposrednog okruženja palate za potrebe posete članova visokih delegacija započeto je formiranje i Parka prijateljstva, jednog od najspecifičnijih zelenih prostora u čitavom svetu.

Palata Saveznog izvršnog veća zajedno sa delima likovne i primenjene umetnosti koji čine njen integralni deo utvrđena je za spomenik kulture 2013. godine.

 

 

Komentari(0)

Loading