NEMA AUTOMOBILA I BUKE, A NA 10 MINUTA JE OD CENTRA BEOGRADA Da li znate za pravi mali raj u prestonici Srbije? (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ovo je mesto gde nema automobila i nema gužve, ali ima staza za šetnju pored reke.

Ada Međica
Shutterstock

 

Na svega desetak minuta od centra Beograda, nalazi se rečno ostrvo Ada Međica, skrivena prirodna oaza na Savi, čista i uređena.

Ovo je mesto gde nema automobila i nema gužve, ali ima staza za šetnju pored reke. Ada Međica je mesto za koje ćete pomisliti da ni ne postoji. Bar ne u ovim krajevima.

Ali postoji, samo toliko je skriveno da ga nisu posetili čak ni mnogi Beograđani kojima je bukvalno pred nosom.

Ada Međica je ostrvo ušuškano između Ade Ciganlije i Novog Beograda.

Do Međice nema puta, nema mosta i prečica. Da biste došli do tamo morate da koristite čamac, ili plivate ako ste raspoloženi.

Čim pređete, dočekaće vas prava zelena oaza u centru grada. Međica je zaštićena prirodna celina obrasla šumom i doterana cvećem, ukrasnim i mirišljavim biljkama i uredno podšišanom travom.

Ostrvo je dugačko tačno jedan kilometar i prepoznatljivo je pre svega po splavovima i sojenicama.Njihovi vlasnici (oko 100 sojenica i oko 200 splavova) su organizovani u Udruženju ljubitelja Save i Dunava„Ada Međica“ i upravljaju ostrvom poprilično domaćinski već godinama.

Nova gradnja je strogo zabranjena i ako poželite da postanete vlasnik dela Međice moraćete da pronađete splav ili sojenicu na prodaju, što baš i nije jednostavno. Skoro da niko ne želi da proda svoj deo raja.

Ipak, čak i ako nemate vaš splav, više ste nego dobrodošli. Ostrvo ima stazu koja ga okružuje, kao i plažu koju svi mogu da koriste na gornjem špicu. Da ne pričamo o pogledu koji je nenadmašan pa napunite bateriju na telefonima.

Vlasnici splavova i sojenica se neće naljutiti i ako koristite njihove stolove i stolice ili čak roštilje dok god ne ostavite đubre sa sobom. To i jeste jedno od važnih pravila za posete: svako nosi svoje đubre sa sobom i ostavlja mesto baš kao što je bilo.

Na ostrvu se organizuju i redovne akcije čišćenja pa tamo nećete pronaći đubre, kese ili druge predmete koji bi pokvarili ugođaj.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading