PRAVA RIZNICA PEĆINSKOG NAKITA I STECIŠTE SLEPIH MIŠEVA Pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka tražilo spas od Turaka

J. K.

17:01

Turizam 0

25 vrsta insekata, predmeti stari 40.000 godina i kvarc bili su sakriveni u Hadži Prodanovoj pećini.

PRAVA RIZNICA PEĆINSKOG NAKITA I STECIŠTE SLEPIH MIŠEVA Pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka tražilo spas od Turaka
Printscreen

 

Na samo sedam kilometra od centra Ivanjice, u selu Raščići, skrivena u steni nalazi se Hadži Prodanova pećina u kojoj je stanovništvo tokom Drugog srpskog ustanka, tražilo spas od Turaka.

Karađorđev vojvoda Hadži Prodan Gligorijević na ovom mestu je skrivao svoje ustanike, pa se srpski narod u želji da preživi krio među hladnim stenama. Izuzetno uzak ulaz nije dozvoljavao neprijatelju da ih pronađe i odvede u ropstvo. U pećini su provodili dane, jeli šta su imali, ali i kovali planove, pa odatle išli u dalju borbu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlada Spasic (@spale87)

Ova pećina svrstava se u malobrojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu, a do sada su arheolozi istražili prvih četiri stotine metara. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz ove pećine je u dragačevskom selu Kotraža, ali još niko je nije prepešačio do kraja.

Kad se prođe prvi hodnik dužine od 400 metara, nailazi se na veliku dvoranu u kojoj se može videti sjajan pećinski nakit, stalaktiti i stalagniti. Deo je oštećen jer su posetioci ulazili i ložili vatre, pravili proslave, pa čak i dočeke novih godina i rođendane.

Ostalo je dosta gareži. Visina dvorane je preko 16, a u nekim delovima i preko 20 metara. I dok u pećinima uglavnom imaju do dve vrste slepih miševa, u Hadži-Prodanovaj ima oko šest, od čega su tri endemske vrste i nema ih na drugim mestima.

Povodom namere da se obnovi crkva Svetog arhangela Mihaila koja se nalazi ispred pećine, 2003. godine započela su zaštitna iskopavanja, a tom prilikom na samom ulazu otkriveni su ostaci praistorijske keramike i pleistocenske faune. Istraženo je pet horizonata, u kojima su pronađeni ostaci pećinskog medveda, vuka, kozoroga i raznih glodara i ptica. Većina paleolitskih nalaza otkrivana je na platou ispred pećine.
 

Hadži-Prodanova pećina na mapi: 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading