VERNICI RUKAMA PRENOSILI NA HILJADE CIGLI DO VRHA KABLARA Gradi se konak na velikoj srpskoj svetinji posvećenoj Svetom Savi (FOTO)

J. K.

10:16

Turizam 0

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva.

VERNICI RUKAMA PRENOSILI NA HILJADE CIGLI DO VRHA KABLARA Gradi se konak na velikoj srpskoj svetinji posvećenoj Svetom Savi (FOTO)
Foto: Rina

 

Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću, a kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju. Tako je bilo tada, a tako i sada jer se ovde gradi konak u kom će vernici moći da prenoće. Veliki broj vernika odazvao se ovoj akciji i težak materijal ponovo se nosio na leđima.

"Materijal su iznosili dobrovoljci koje smo organizovali po četvrti put, kojih je poslednjeg vikenda bilo preko sto, ko god je voljan, čistog srca došao je da na neki način ugradi deo sebe u ovu bogomolju. Dolazili su čak i ljudi sa decom da pomognu. Sam taj podvig, izaći do samog vrha, vredi doživeti pa čak i za ljude koji nisu u veri, osetili bi ogromnu božiju silu i blagodat", rekao je Branko Radičević jedan od organizatora i učesnik u akciji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Građevina možda jeste mala ali je za hodočasnike veliki Božji hram, a pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara je put koji vodi preko stena, kao prirodne stepenice.

"Drugi deo staze je stenovit i tuda se može popeti samo uz pomoć sajli. Na leđima sju dobrovoljci iznosili sav materijal od cementa, vode, peska i sve do preko 3000 cigli. Do sada je urađen potporni zid i proširen je plato za sve one koji žele da posete ovu svetinju, postavljena nova ograda", rekao je Branko.

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popenjete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji osim pravoslavnih svetinja ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Kablar.

Ovcarsko kablarska klisura na mapi:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading