NE TOLIKO POZNAT ALI MOŽDA NAJLEPŠI U SRBIJI Zbog vidikovca na ovoj srpskoj planini turisti iz regiona dolaze u velikim kolonama

19:00

Turizam 0

Možda nije jedna od najpoznatijih, ali sigurno jedna od najlepših u Srbiji, planina Kablar nalazi se na samo dvadesetak kilometara od Čačka.

NE TOLIKO POZNAT ALI MOŽDA NAJLEPŠI U SRBIJI Zbog vidikovca na ovoj srpskoj planini turisti iz regiona dolaze u velikim kolonama
Foto: Rina

 

Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave. Upravo zbog svih lepota koje Kablar nudi, ova turistička lokacija posledih godina postala je tesna da primi sve one koji vole da uživaju o pogledu sa vidikovca na prelepe pejzaže zapadne Srbije.

Ovih dana užurbano se radi na proširenju saobraćajnica i parking prostora za sve posetioce. Ulica koja vodi do vidikovca, u dužini od oko 1.500 metara i širine 5,5 metara, biće asfaltirana za deset dana. Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice na Kablaru će omogućiti sve većem broju posetilaca da bezbedno dođu do jednog od najlepših planinskih vrhova i vidikovaca koje Srbija ima. Do samog vidikovca planirano je uređenje pešačke staze.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Realizacija ovog projekta je od ogromnog značaja za razvoj turizma u Ovčarsko –kablarskoj klisuri, a o značaju za meštane, koji uveliko rade na razvoju seoskih domaćinstava za bavljenje turizmom, najbolje govori podatak da su meštani zaseoka Čvrkići dozvolili proširenje puta na svoje parcele bez novčane naknade“, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

 

Izgradnja saobraćajnice i dva parkinga je investicija vredna 80 miliona dinara, a finansira je Vlada Republike Srbije preko JP “Putevi Srbije”. Grad Čačak je za potrebe izgradnje parkinga otkupio parcelu, a grade se dva parking prostora. Jedan je namenjen za šest autobusa, a drugi može primiti 96 automobila, od kojih je šest parking mesta predviđeno za vozila za osobe sa invaliditetom.

 

Vrnčani broje 220 domaćinstava, a ovom prilikom su se meštani obratili lokalnoj vlasti sa željom da se uradi spomenik junacima Godunske bitke, na brdu Godunu i predali im idejno rešenje.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Komentari(0)

Loading