PRIZRENSKA ULICA BESEDI Nekadašnji dom Ive Andrića i sadašnji nosioc mini šahtova koji nabacuju osmeh na lice

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Prizrenska ulica je ulica koja se nalazi u Beogradu, u opštini Stari grad.

PRIZRENSKA ULICA BESEDI Nekadašnji dom Ive Andrića i sadašnji nosioc mini šahtova koji nabacuju osmeh na lice
Printscreen/Instagram

Prizrenska ulica počinje od Terazija, i u dužini od oko 300 m pruža se pravolinijski, nizbrdo, do Zelenog venca. Postoji 35 Balkanskih ulica, u naseljima i gradovima Srbije.

Prizrenska ulica je ime dobila po Prizrenu, gradu koji je sedište istoimene opštine u Srbiji, u južnom delu Kosova i Metohije. Prizrenska ulica spada u jednu od 34 ulice kojima nikada nije menjano ime.

Prizrenska ulica ovo ime nosi od 1872. godine. Ona je tada spajala Gospodsku, (danas Brankovu), ulicu sa Terazijama. U to doba tu je bio početak Kragujevačkog druma, koji će kasnije voditi ka Slaviji, pa naviše, današnjim Bulevarom oslobođenja ka sadašnjoj Autokomandi, i dalje, ka Kragujevcu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Prvo su zaprege i fijakeri predstavljali varoški prevoz, a zatim je niz strmu ulicu postavljena tramvajska pruga, pa je tuda išao tramvaj broj 14, koji je spajao stari grad sa Zemunom. Linija 14 bila je veoma popularna, a prelazila je preko Save na mestu današnjeg Brankovog mosta, kojem je prethodio Most kralja Aleksandra. Most je napravljen 1934, a već godinu dana kasnije preko njega je bila postavljena tramvajska pruga, koja je spajala početnu stanicu ispred Skupštine i dolazila do hotela "Central" u Zemunu.

 

 

U Prizrenskoj ulici se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata, menjačnica, prodajnih objekata, kladionica, kao i:

Hotel "Balkan", Prizrenska 2
Vila "Terazije", Prizrenska 1
Zgrada u kojoj je stanovao Ivo Andrić, Prizrenska 7


Modernistička arhitektura Prizrenske 7 donela je nagradu Branislavu Kojiću za najlepšu fasadu Beograda 1934. Ivo Andrić (1892-1975) je stanovao u ovoj zgradi kao podstanar od 1941. do 1958. godine, i tu je napisao romane "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica".

Na trotoaru Prizrenske ulice postavljeni su mini šahtovi Miloša Tomića, sa porukama "Jao, jao devojke", "Pitam se, pitam gde je kraj kosmosa", i "Opusti se i mucaj".

 

 

Prizrenskom ulicom ne prolaze linije gradskog prevoza ali na obližnjoj početnoj stanici Zeleni venac postoji preko 20 linija gradskog prevoza.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading