JEDINA MANASTIRSKA BANJA U SRBIJI Ovde su se lečili Rimljani i kneginja Ljubica, danas lekovita voda teče uzalud

J. K.

14:21

Turizam 0

Između tri velike svetinje na planini Rudnik u selu Stragari kod Kragujevca, nalazi se jedina manastirska banja u Srbiji.

JEDINA MANASTIRSKA BANJA U SRBIJI Ovde su se lečili Rimljani i kneginja Ljubica, danas lekovita voda teče uzalud
Foto: Rina

 

Ime je dobila po manastiru Voljavča, jer je od njega udaljena samo jedan kilometar, a lekovita voda koja provereno leči reumu, išijas i druga oboljenja iz kreveta je podigla na stotine ljudi, koji su upravo u ovom delu Šumadije potražili svoj spas.

Banja je pre tri decenije bila puna ljudi, i dolazili su iz Mladenovca, Aranđelovca, Kragujevca i Čačka. Kupanja su počinjala u šest ujutru, a završavala se u 11 sati uveče. Prvo je bilo tri, a zatim šest izgrađenih kada. Trajala su 20 minuta, a voda se grejala u kazanu na drva. Tu su bili i doktor i stacionar, a u letnjim mesecima posetioci su spavali i pod vedrim nebom, samo da budu tu“, priča Branko Lukić koji je odrastao pored banje Voljavče i priseća se svih dobrih stvari koje su se ovde desile.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Profesor iz sela koji je imao velike prelome, nakon gipsa, dolazio je u banju i tu se oporavio da sada sa nama ide i u lov. Dugačak je spisak onih kojima je banja pomogla, neki nisu mogli ni da se kreću, a posle banje bacili su štake“, rekao je Branko.

Međutim, ovaj Kragujevčanin sa razlogom o ovom lekovitom mestu priča u prošlom vremenu, jer je banja pre dvadeset godina prepuštena sama sebi i onima kojima je neophodna. Od velikih građevina ostale su samo ruševine, jer su poplave uzele svoj danak, a izvor mineralne vode i dalje teče između četiri oronula zida, očigledno uzalud. Oni koji imaju zdravstvene probleme ovde dolaze sa balonima od 200 litara, kako bi vodu nasuli i odneli kućama.

Banja Voljavča je u vlasništvu MZ Stragari i grada Kragujevca, nadležne institucije odradile su neophdna istraživanja i napravljen je generalni plan razvoja i čeka se neko od investitora da prepozna ogroman turistički potencijal ovog mesta i uloži sredstva, kako bi se Voljavči udahnuo nov život, ali i vratila stara slava“, rekao je Dragan Radosavljević, predsednik MZ Stragari.

Da je potpuno nepravedno pala u zaborav i da se na ovom prostoru krije srpska istorija dokaz je i podatak da se u banji lečila i kneginja Ljubica, žena kneza Miloša Obrenovića. Obrasla bukovom šumom prava je prirodna oaza u srcu Srbije, a građani o njoj ne znaju ništa ili vrlo malo. Minerelna voda sa izvora je izuzetno kvalitetna i bogata lekovitim elementima, ali i savršeno pitka. Pojedina svedočanstva govore da su ovi mineralni izvori u Šumadiji korišćeni i u vremenu rimske kolonizacije.

Banja Voljavča na mapi: 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Gružansko jezero

Šumadijsko more usred Srbije, noćenje oko 15 a pun pansion do 40 evra: Gružansko jezero i sela u okolini Knića su pravi raj, destinacija sve popularnija za ljude koji stvarno žele da odmore

Turizam

10:00

22 jul, 2024

I dok se mnogi odlučuju za destinacije poput Crne Gore i Grčke, oni koji se odluče da svoj letnji odmor provedu u Šumadiji kažu da je upravo to pravi odmor za dušu i telo. Bez gužvi, bez paprenih cena i svega ostalog što nosi boravak na morskoj obali. Ipak, ono što je jako važno jeste činjenica da im je osećaj skoro isti jer i Šumadija ima svoje more. Gružansko jezero pleni svojom lepotom, pa je sve češće izbor naših građana.

Komentari(0)

Loading