NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA Vojnicima nije dala da se predaju i izgovorila čuveno „Kecelje ženske pašite, pa mi žene da idemo da se bijemo!“

J. K.

14:14

Turizam 0

Ako bi deonice auto puteva u Srbiji trebalo da ponesu ime znamenitih srpskih žena, svakako među prvima to mesto pripalo bi Ljubici Vukomanović, devojci koja potiče iz jedne od najuglednijih porodica iz Rudničkog okruga, sela Srezojevaca.

NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA Vojnicima nije dala da se predaju i izgovorila čuveno „Kecelje ženske pašite, pa mi žene da idemo da se bijemo!“
Foto: Rina

 

Odmah nakon smrti oca Radosava, Ljubica se venčala za Miloša, na proleće 1804. godine, a venčani kum bio im je Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka,  stari svat Lazar Mutap,a ručni dever Nikola Milićević Lunjevica.

Kneginja Ljubica Obrenović je važila za hrabru, odlučnu, plemenitu, posebno poštovanu i voljenu u narodu. Srednjeg rasta, lepa i radna, veoma razumna i prema svima dobra. Govorila je lepo, lako i ubedljivo. Veoma pobožna, trudila se da kada je god moguće učini neko „bogougodno“ delo ili pomogne sirotinji. Neobično jakog karaktera, prirodno bistra i odvažna snalazila se i u najtežim situacijama“, rekao je istoričar Aleksandar Marušić direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prve godine bračnog života bračni par je proveo i Brusnici, a Ljubica, kao i većina žena iz ovog perioda radila je sve poslove na imanju pa ne čudi što je u narodu bila jedna od najvoljenijih i najpoštovanijih ličnosti. Istorija je zapisala da se nosila veoma jednostavno i da je za pojasom uvek nosila dva pištolja, barem sve do 1820 . godine.

NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA Vojnicima nije dala da se predaju i izgovorila čuveno „Kecelje ženske pašite, pa mi žene da idemo da se bijemo!“ Foto: Rina
 

 

Iz vremena Drugog srpskog ustanka , prilikom bitke na Ljubiću ostaje upisano da se ustanicima koji su krenuli u povlačenje obratila rečima „Kecelje ženske pašite, pa mi žene da idemo da se bijemo!“ što je ohrabrilo vojsku, koja je krenula u napad i pobedila“, kaže Marušić.

Kao što je pisano o hrabrosti kneginje Ljubice, tako je i istorija zabeležila njenu slabost na neverstva supruga Miloša koja su rezultirala ubistvom Petrije Pljakić 1819 godine u Gornjoj Crnući. Nakon ubistva Petrije je pobegla u Srezojevce, da je Miloš ne bi ubio, ali je spasila trudnoća pa se Ljubica u oktobru 1819 godine porodila i na svet donela sina Milana, naslednika.

Koliko je srce kneginje Ljubice, najbolje govori podatak da je Velika, kćerka koju je knez Miloš dobio sa ljubavnicom Petrijom bila odgajana zajedno sa ostalom  decom koju je Ljubica izrodila Petar, Teodor, Ana i Marija, Petrija (Perka) i Savka (Jelisaveta) i sinovi Milan i Mihailo. Četvoro dece rano je umrlo, a među njima je i Velika, od boginja. Roditelje su nadživela samo dva deteta, sin Mihailo i kći Petrija, a Jelisveta majku. U nekim istorijskim tekstovima beleži se da je knez Miloš imao 11 vanbračne dece i da je kneginja Ljubica za mnoge afere znala, pa je Stanu iz Stragara čekala ispod mosta u Kragujevcu kako bi joj presudila, ali je uhvaćena i kažnjena sa 25 batina. Da ne bi presudila i Jelenki, čuvenoj Maloj gospođi, preseljena je u konak u Beograd.“, izjavio je istoričar.

Od 1825 godine, Ljubica i knez Miloš nisu živeli zajedno,a zapisi kazuju da je bila jednostavna i dostojanstvena žena koja je od nakita jedino  nosila  sat sa lančićem i burmu. Često je srpskim ženama poručivala da treba da se manu bespotrebnog kićenja i da se zadrže u jednostavnosti svojih života.

NAJVOLJENIJA SRPSKA VLADARKA Vojnicima nije dala da se predaju i izgovorila čuveno „Kecelje ženske pašite, pa mi žene da idemo da se bijemo!“ Shutterstock
 

 

Ono što mužu nikada nije oprostila je ubistvo kuma Karađorđa i lično je negovala odnose sa Karađorđevićima, pa je sa kumom Jelenom ostala u dobrim odnosima sve do kraja njenog života 1842. godine  kada je kneginja Ljubica organizovala  sprovod i sahranu u Topoli.

Miloš je 1839. godine napustio Srbiju i otišao u izgnanstvo, a na njegovo mesto došao je njihov najstariji sin Milan koji je nakon 25 dnevne vladavine, preminuo, pa ga je nasledio mlađi brat Mihailo koji je vladao u dva mandata .

Kneginja Ljubica otišla je u iznanstvo, tadašnje Austrisjko carstvo, u sadašnji  Novi Posle Miloševog odlaska iz Srbije, promenila je stav, aktivno radeći na njegovom povratku, ali bez većeg uspeha Sad, a poslednje dane svoga života provela je u kajanju što je presudila Petriji.

Preminula je 26. maja 1843. godine u 58. godini života.  Sahranjena je u manastiru Krušodel, na Fruškoj gori.

 

Eko kamp u Užicu

ATRAKCIJA POD OTVORENIM NEBOM Prvi eko kamp na teritoriji ovog grada sa pogledom na hiljade zvezda, sve što vam treba je šator (FOTO)

Turizam

18:00

23 jul, 2024

Užice - U neposrednoj blizini Šarganske osmice u Mokroj Gori otvoren je prvi eko kamp na teritoriji grada Užica.”Lokomotiva”, kako je izletište nazvano, nastala je kroz projekat prekogranične saradnje Srbija- BiH , koji finansira Evropska unija i u okviru kog će kampovi biti postavljeni na ukupno devet lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Komentari(0)

Loading