OAZA MIRA U SRCU SRBIJE Uprkos strašnoj legendi u Zaovi ima i ljubavi, klupa koju posećuju mnogi zaljubljeni (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Jezero Zaova se nalazi nadomak Požarevca, južno od puta za Petrovac na Mlavi. Pripada teritoriji opštine Malo Crniće.

OAZA MIRA U SRCU SRBIJE Uprkos strašnoj legendi u Zaovi ima i ljubavi, klupa koju posećuju mnogi zaljubljeni (VIDEO)
Printscreen/Youtube/ dele15 / Marko Dekic/Jezero Zaova / Serbia from above

Jezero Zaova ima ukupnu površinu od oko 3 hektara i napaja se vodom iz više manjih šumskih potoka. Nastalo je akumuliranjem vode iz više manjih potoka. U neposrednoj blizini jezera nalaze se manastir Zaova i istoimeno odmaralište.

 


Možda vas zanima:

Maksimalna dubina jezera Zaova kod brane dostiže 5 metara, dok se njegova prosečna dubina na ostalim mestima kreće između 3 i 4 metra. Jezero okružuje veoma gusta šuma i predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje čistog vazduha i prirode. U jezeru živi više vrsta ribe: štuka, som, klen i bela riba, što omogućava pravo uživanje ribolovcima na ovom mirnom mestu. U poslednje vreme, ribe je sve manje, ali to nikako ne smanjuje uživanje ribolovcima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Opština Malo Crniće krajem avgusta, svake godine na ovoj lokaciji održava manifestaciju Stiško selo. U okviru manifestacije se organizuje takmičenje u pripremi riblje čorbe i gulaša, izložba raznih udruženja iz ovog kraja i kulturno umetnički program.

Pored jezera Zaova, nalazi se klupa ljubavi, koju je postavila Turistička organizacija Malog Crnića. Ispostavilo se da je ova ideja odlična, pa je ovo mesto brzo postalo izletište, koje uglavnom posećuju mladi ljudi. Sada poseduje više klupa i predstavlja idealno mesto za odmor u prirodi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dijana Djuric (@dijanaromak)

 

Da li ste čuli za narodnu pesmu „Bog nikome dužan ne ostaje”? U njoj je ovekovečena legenda o tragičnoj smrti sestre Jelice, još iz vremena kneza Lazara. Predanje kaže da su braća Pavle i Radul, vlastelini u ono doba, imali najmlađu sestru Jelicu koju su obožavali. Pavlova žena, ljubomorna na tu ljubav i pažnju, odlučila se na strašni scenario.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines (@meseceva__kci__)

 

Nakon što mu je zaklala sokola i konja, pa za to optužila Jelicu, ubila je sopstveno dete u kolevci, a krvave noževe podmetnula zaovi ispod jastuka. Pavle je poverovao ženi, koju je narod nazvao „kučka Pavlovica”, i naredio da se sestra veže konjima za repove i rastrgne. Tamo gde joj je po predanju pala brada, nastao je manastir Bradača, gde joj je pala ruka – manastir Rukumija, tamo gde su joj pale oči nastalo je duhovno zdanje Sestroljin u kome se leče slabovidi, a na mestu gde je pao Jeličin trup, nastao je manastir Zaova.

Prema verovanju, ovu svetinju sagradio je sam knez Lazar. A negde stoji da su Zaovu možda sazidala Jeličina braća, ako su zaista postojali. Kako god, u narodnoj tradiciji ovaj manastir se vezuje za Lazarevo doba.

U Braničevu se veruje da je narodni pevač pesmu „Bog nikome dužan ne ostaje” ispevao na osnovu istinitog događaja. Ovde je gotovo neprihvatljiva mogućnost da je reč o motivima iz starogrčke literature. Zato se veruje da se baš u Zaovi nalazi Jeličin grob koji pohode mnogobrojni vernici.

Jezero Zaova na mapi:

 

Izvor: srbija pod lupom, politika

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading