BANJA NA NEVEROVATNOJ NADMORSKOJ VISINI Ona spada u red najboljih vazdušnih odmarališta u našoj zemlji, sa čak 38 izvora!

J. K.

10:10

Turizam 0

Ova banja spada u red najboljih vazdušnih banja u našoj zemlji

BANJA NA NEVEROVATNOJ NADMORSKOJ VISINI Ona spada u red najboljih vazdušnih odmarališta u našoj zemlji, sa čak 38 izvora!
Printscreen

 

Šta reći o najvišoj banji naše zemlje, koja je ušuškana na zavidnih 700 metara nadmorske visine? Nalazi se na istočnim padinama Kopaonika, od sela po kojem je dobila ime, Lukova, udaljena je svega jedan kilometar; od Kuršumlije deli je oko 35 kilometara. Lukovska Banja je veoma dobro saobraćajno povezana, te do nje svakodneveno saboraćaju autobusi iz Trećaka, Kuršumlije, Merćeza, Štave, Niša i Prokuplja.

Lukovska Banja se deli na dva dela na osnovu izvora tople mineralne lekovite vode koji se nalaze u zapadnom delu i izvora koji se nalaze u istočnom delu banje. Zapadni deo u kojem se nalazi čak 20 različitih prirodnih izvora i dve bušotine, naziva se Gornja Banja. Istočni deo koji je bogat sa 13 prirodnih izvora i, takođe, dve bušotine, naziva se Donja Banja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukupan broj prirodnih i veštačkih izvora lekovite vode u Lukovskoj Banji iznosi 37, što je stavlja na prvo mesto banja u Srbiji, barem po broju poznatih lekovitih izvora.

BANJA NA NEVEROVATNOJ NADMORSKOJ VISINI Ona spada u red najboljih vazdušnih odmarališta u našoj zemlji, sa čak 38 izvora! Printscreen/Youtube
 

Temperatura voda u Lukovskoj Banji kreće se od 22°C, pa do zavidnih, vrelih 65°C. I ova banja ima izuzetno dugu istoriju iskorišćavanja lekovitih izvora vode. Na osnovu nekakvih ruševina nekog utvrđenja i vodovodnih cevi koje su pronađene u predelu Gornje Banje, pretpostavlja se da su ove izvore iskorišćavali i stari rimljani.

Poznato je i uređeno naselje pokraj ovih izvora koje je postojalo za vreme srpske srednjevekovne države. Prva uređenja i izgradnja banjskih objekata počela su da se odvijaju davne 1924. godine.

Zanjenu popularizaciju, najzaslužniji su njeni izvori lekovite termomineralne vode, kao i uspešnost terapija koje se u Lukovskoj Banji već dugi niz godina primenjuju.

Na osnovu stručnih hemijskih analiza ispostavilo se da su ove vode, za čiju lekovitost su najverovatnije znali i stari rimljani, mineralne, fluoridne, litijumske, silicijumske i ugljenokisele. U zavisnosti od izvora neke od njih pripadaju hipotermama, neke homeotermama, a neke hipertermama. Takođe od njihovog sastava zavisi i na koju bolest će koja imati lekoviti uticaj.

Lukovska Banja je vrlo specifična, jer zbog velikog broja različitih lekovitih izvora ona pokriva izuzetno širok spektar bolesti koje može uspešno da tretira. Tako na primer, izvor vode koji pripada kiseloj hipotermi, a nalazi se u Donjoj Banji, se koristi u lečenju bolesti organa za varenje; dok se izvori u Gornjoj Banji koriste u lečenju i tretmanima sledećih bolesti:

Problemi sa krvnim sudovima;

Bolesti mokraćnih kanala, bešike, i problemi sa bubrezima;

Svi oblici reume i reumatskih oboljenja;

Problemi sa krvnim pritiskom;

 

Lukovska Banja na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading