NIŠTA SLIČNO NISTE VIDELI! Manastir Kasteljan, zaštićeno prirodno dobro i arheološko nalazište (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Na obroncima čudnovate Svete Gore Despota Stefana,u ušuškanom prirodnom kutku, današnjem ataru sela Nemenikuće, nalazi se biser srednjovekovne arhitekture. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

NIŠTA SLIČNO NISTE VIDELI! Manastir Kasteljan, zaštićeno prirodno dobro i arheološko nalazište (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Naime, ponos moravske škole, kroz vekove često svratište trgovaca i hodočasnika, danas od zaborava čuvaju samo poneki slučajni šumski prolaznici. Lavirint od zidina, zarastao u travu i korove, danas prikazuje samo obrise nekadašnjeg sjaja čuvenog manastira Kasteljan.

Manastir je najverovatnije nastao za vreme vladavine kralja Dragutina, krajem trinaestog veka i od tada je deo dvorskog kompleksa koji je činilo nekoliko manastira. Čitav kompleks činili su: crkva, veliki konak, trpezarija i groblje. Manastir je bio posvećen svetom Đorđu, a ostalo je u starim spisima zabeleženo da je sredinom šesnaestog veka imao bratstvo od čak 10 monaha. Današnji kompleks izgleda kao da su ostali samo goli zidovi mada su naučnici uspeli da otkriju obrise freskopisanja, ostatke ornamenta i nekog ćiriličnog slova.

Dragutinov hram je kasnije obnovio despot Stefan Lazarević, a na severu srpske despotovine stvoren je jedan od najvećih verskih centara. Kasteljan je despotu služio i kao letnja rezidencija. Osim u hramu sv. Đorđa, despot bi tokom leta boravio i u manastiru Pavlovac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon smrti Stefana Lazarevića, manastir je ostao u rukama monaha. Početkom petnaestog veka, do planine nadomak Beograda stizali su duhovnjaci iz Male Azije, sa Sinaja i iz celog Istočnog rimskog carstva. Odatle ih je poterala najezda Turaka.

Na Kasteljan danas pazi poneki sveštenik. Najčešće ga posete na Đurđevdan, a pre dvadesetak godina ovde je, nakon tri veka, održana prva crkvena služba. Manastir je tada dobio i svog igumana, a ponekad se na mestu nekadašnje crkve mogu videti upaljene sveće.

Zanimljivo je da u kamenu ovog manastira su pronašeni fosili i simbol jelena koji je vezan za drevna verovanja iz tog doba.

 

 

Izvor: pravoslavna crkva

 

Komentari(0)

Loading