KROZ ISPOSNICU SVETOG SAVE TEČE LEKOVITA VODA Pred grešnikom mlaz se krivi, a evo ko je samo može dohvatiti

J. K.

18:02

Turizam 0

Ovaj nedovoljno istraženi arheološki biser podignut je u 14. veku i služio je kao odbrana manastira i karavanskog puta koji je ispod njega prolazio.

KROZ ISPOSNICU SVETOG SAVE TEČE LEKOVITA VODA Pred grešnikom mlaz se krivi, a evo ko je samo može dohvatiti
Foto: Rina

 

Na samo dva kilometra od manastira Mileševa, na vrhu strme i stenovite litice nalazi se srednjovekovni grad Milešavac. Ovaj nedovoljno istraženi arheološki biser podignut je u 14. veku i služio je kao odbrana manastira i karavanskog puta koji je ispod njega prolazio.

"Osvajanjem Turaka u 15. veku on postaje tursko utvrđenje koje je dozidano Turskim kulama koje se i danas jasno raspoznaju. Ostala je sačuvana citadela, a mogu se videti ostaci četiri kule. Međutim, turski potopisac Evlija Čelebija u svojim zapisima naveo je kako je ovo utvrđenje obišao u 16. veku i da je uočio dvanaest kula. To će se pokušati ustanoviti uz dalja areheološka istraživanja", rekao je storičar uz Prijepolja, Slavoljub Pušica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Skrivenim putem uz strmu liticu utvrđenja Milešavac stiže se i do pet monaških isposnica, među kojima je ona najčuvenija isposnica Svetog Save, u kojoj je on provodio svoje monšake dane. A u njoj kako kažu, teče lekovita Savina voda za koju se veruje da se pred grešnikom ili svađalicom krivi i da je mogu dohvatiti samo oni koji su čiste duše.

"Prema kultnom predanju na tom izvoru u davna vremena lečili su se slepi, ali i teško bolesna deca i stari ljudi. I danas je to verovanje ostalo očuvano, pa su brojni putnici namernici koji ovde dođu, umiju se vodom i ponesu u flašama kući za zdravlje svoje porodice", rekao je Pušica.

 

Komentari(0)

Loading