NAJVEĆE I NAJLEPŠE JEZERO U SRBIJI Jedno od dragocenih dragulja naše zemlje koje pleni svojom posebnom lepotom

J. K.

12:46

Turizam 0

Onaj koji se susreo sa neizmernim lepotama ovog kraja nikada nije ostao ravnodušan.

NAJVEĆE I NAJLEPŠE JEZERO U SRBIJI Jedno od dragocenih dragulja naše zemlje koje pleni svojom posebnom lepotom
Shutterstock

 

Đerdapsko jezero je veštačko, akumulaciono jezero na Dunavu, na samoj granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. godine, kada su Rumunija i Jugoslavija izgradile hidrocentralu Đerdap I. Jezero leži u Đerdapskoj klisuri, a na obalama jezera se nalazi Nacionalni park Đerdap.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Đerdapsko jezero je dugačko preko 100 km, a na najširem delu je široko 8 km, dok najveća dubina ovog jezera iznosi 100 m. Po veličini ovo jezero je najveće u Srbije a četvrto na Balkanu. Nizvodno od Golupca, Dunav gradi Đerdapsku klisuru dugačku 100 km. Klisura je kompozitnog karaktera, sastoji se od četiri suženja (Golubačka ili Gornja klisura, klisura Gospođin vir, Veliki kazan I Mali kazan, Sipska klisura) i tri proširenja (Ljupskovska kotlina, Donjomilanovačka kotlina, Oršavska kotlina).

Đerdapsko jezero raspolaže izuzetno velikim prirodnim bogatstvom i mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Najinteresantniji deo jezera je Đerdapska klisura, čiji se pejzaž menja na malim rastojanjima. U Golubačkoj klisuri, pravu turističku atrakciju predstavlja Golubačka tvrđava, koja je 2019. godine renovirana i ponovo otvorena za turiste. Takođe, mesto na kom se tvrđava nalazi označava i početak Nacionalnog parka Đerdap.

 

Jedna od najvećih i najpopularnijih atrakcija na Đerdapu je svakako krstarenje prelepom i vijugavom Đerdapskom klisurom. Na ovaj način upoznaćete se sa onim najlepšim što Šerdao može da ponudi svim svojima gostima i sigurni smo da će vas netaknuta, zelena i bujna priroda Nacionalnog parka Đerdap u potpunosti ostaviti bez daha.

Od karakteristika obale i priobalnog pojasa Đerdapskog jezera zavisi razvoj odgovarajućih privrednih delatnosti, naročito turizma. Klisurasti sektori pogodni su za ekskurzije i nautički turizam, a kotlinski za stacionirani i manifestacioni turizam. Interesantno je videti i rezervat Vir, simbol neolitske kulture, u njemu se nalazi naselje osobene arhitekture staro oko 8000 godina. Reč je o arheološkom nalazištu 136 osnova kuća, sve su zaobljenog trapezastog oblika. Imaju pravougaona ognjišta, iza kojih I ispod kojih su ugrađene skulpture od kamena.

Ovo jezero pogodno je za razvoj nautičkog turizma. Sa nautičkim turizmom najčešče je povezan sportski ribolov, koji se, kao i privredni, razlikuje na pojednim delovima Đerdapskog jezera. U Dunavu i Đerdapskom jezeru živi više vrsta riba: šaran, som, smuđ, kečiga, mrena, skobalj, manić, vretenar i dr. Najznačajnije ribolovne zone su Porečki zaliv, Golubinje I Lepenski vir. Od sportsko-rekreativnih manifestacija, za turizam su najznačajnija takmičenja u pripremanju ribljih specijaliteta na otvorenom prostoru, kao i lov soma na bućku.

Na prostoru koje je pokrilo jezero nalaze se brojni arheološki ostaci života iz praistorijskog perioda. Evidentirano je oko 40 arheoloških nalazišta i kulturnih dobara na ovom lokalitetu.

Đerdapsko jezero na mapi: 

 

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading