POGLED KOJI UMIRUJE I OČARAVA Posetite spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Iriški venac je vrh Fruške gore visine 502 metra nadmorske visine. Putni prevoj se nalazi na 451 metar nadmorske visine. Nalazi se u opštini Irig u Vojvodini. Najbliže naselje vrhu je gradić Irig.

POGLED KOJI UMIRUJE I OČARAVA Posetite spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu
Printscreen/Instagram

Od oko 20 izletišta Fruške gore, najpoznatije je izletište Iriški venac.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Mocko (@rbmk_u235)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Iriški venac se nalazi u središnjem delu planine, a u njegovoj blizini nalazi se hotel Norcev, planinarski dom Vojvodina, restoran „Lugarnica”. Ovo poznato izletište na ovoj planini, sa uređenim parkiralištem i delom za kampovanje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Mocko (@rbmk_u235)

 

Ovaj vrh možda je više poznat kao najviši prevoj u Vojvodini, koji spaja 20 kilometara udaljen Novi Sad sa delom zemlje južno od njega (Srem, Mačva, Podrinje) kao i sa auto-putem Beograd-Zagreb. Ovaj pravac je veoma važan i ima nivo magistralnog puta. Zbog toga je i sam prevoj veoma bitan - tu se nalazi raskrsnica ovog puta sa Partizanskim putem, koji se prostire celom njenom dužinom od istočnog, ka zapadnom delu Fruške gore, od Banstola do raskrsnice sa putem Vizić—Neštin.

 

 

Pre Drugog svetskog rata ovde se nalazilo lečilište za tuberkulozu, jedino modernije za istočni deo države. Turistički dom je izgrađen 1934, Dom društva Fruška gora.

Na Iriškom vencu se nalazi spomenik „Sloboda“, podignut 1951. godine, u znak sećanja na borce Narodnooslobodilačke borbe, autora vajara Sretena Stojanovića i spomenik ljudskom nemaru, podignutom 2010. godine na inicijativu ekoloških organizacija.


Sastoji se od visokog obeliska na čijem vrhu se nalazi skulptura žene koja podignutim rukama simbolično poziva na ustanak. Na postolju ispod predstavljena je grupa naoružanih partizana, a na bočnim stranama spomenika istaknuti su prikazi borbe i stradanja, isklesani u bronzi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milica 🍀 (@gen_lutalice)

 

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading