PRELEPA PRIRODA I IZVORIŠTA LEKOVITE VODE Banja na jugu Srbije koju možete posetiti i leti i zimi

M. M.

14:00

Turizam 0

Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije na putu Niš— Podujevo -Priština, 85km od Niša i 23,1 km jugoistočno od Kuršumlije.Nalazi se na severozapadnim obroncima planine Radan , na 550 do 668 m nadmorske visine.

PRELEPA PRIRODA I IZVORIŠTA LEKOVITE VODE Banja na jugu Srbije koju možete posetiti i leti i zimi
Printscreen

Na lokalnu klimu utiče to što su oko naselja šumovite planine prosečne visine oko 1.000 m. Klima je umereno kontinentalna sa osobinama subalpske. Leta su umereno topla sa manje padavina i svežim noćima. Zime su duge i hladne sa dosta snega.

Na istočnim delovima planine radan nalazi se izvor ove neverovatno lekovite vode sa mnoštvom minerala. Važno je naznačiti da Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih, visokoalkalnih , bikarbonatnih voda. Odlična je za lečenje bolesti bubrega, urinarnih infekcija, organa za varenje, raznih bolesti kože i raznih reumatskih bolesti. 

Naravno jedan od vodećih simbola Prolom Banje jesu upravo njene tople, lekovite vode. Pogodne su za lečenje mnogih bolesti i povoljno utiču na zdravlje celog organizma. Njene mineralima bogate vode su nešto po čemu je ova banja najprepoznatljivija. Obilazak i istraživanje izvora tih voda je zaista vredno videti, ukoliko već boravite u ovim krajevima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U okolini Prolom Banje mogu se pronaći neverovatne lokacije za posetu kao na primer:

  • Đavolja varoš
  • Neolitsko naselje Pločnik
  • Crkve iz XII veka
  • Crkva Lazarica u Prolom Banji

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading