PRELEP MANASTIR NEDALEKO OD ĐUNISA Svetinja na mestu gde se prikazala Presveta Bogorodica

M. M.

14:00

Turizam 0

Godine 1977. postavljen je kamen temeljac za veliku crkvu, koja je osvećena septembra 2001.

PRELEP MANASTIR NEDALEKO OD ĐUNISA Svetinja na mestu gde se prikazala Presveta Bogorodica
Printscreen

Manastir Đunis sa crkvom Pokrova Presvete Bogorodice je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji niškoj. Manastir se nalazi na području grada Kruševca, u istoimenom selu Đunisu, u dolini Južne Morave.

Prema predanju, daleke 1898. godine ovo sveto mesto je otkrila Bogorodica trinaestogodišnjoj devojčici Milojki Jocić iz Đunisa, blagoslovivši izvor iz koga je potekla voda, i za koji je prorekla da će isceljivati bolesne, a da bi ukazala na tačno mesto za izgradnju crkve, bacila je krčag vode na kamen, koji se po svedočenju starijih sestara iz manastira, vremenom uvećavao i od tada je veoma posećen. Kamen se sada nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. po blagoslovu Svetog vladike Nikolaja.

Godine 1960. odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve odlučeno je da se Crkva Pokrova Presvete Bogorodice proglasi manastirom. Godine 1977. postavljen je kamen temeljac za veliku crkvu, koja je osvećena septembra 2001. godine, rukom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla. U njenom oslikavanju učestvovali su grčki slikar Adonis, prof. Dragomir Jašović i drugi. Ikonostas je radila ikonopisačka škola manastira Žiče.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Komentari(0)

Loading