"UMUKNI CRNA REKO" U manastiru postoji pećina u kojoj je smeštena Crkva (VIDEO)

Lepote Srbije

15:30

Turizam 0

Manastir Crna reka iliti Manastir Svetog Petra Koriškog

"UMUKNI CRNA REKO" U manastiru postoji pećina u kojoj je smeštena Crkva (VIDEO)
Shutterstock

Nalazi se na u selu Ribariće, između Novog Pazara i Tutina. U manastiru postoji pećina u kojoj je smeštena Crkva, u toj pećini postoji kameno udubljenje u kome se voda skuplja kap po kap. Voda je, kako kažu vernici, lekovita i naročito pomaže kod bolesti očiju, zato je narod naziva „vodom Svetog Arhangela Mihaila”.

Ne zna se tačno godina, pa ni vek kada je manastir Crna reka podignut. Neki podaci govore da manastir ovde postoji još pre Kosovskog boja. Zabeleženo je da se u manastiru, posle Kosovskog boja, podvizivao Sveti Joanikije Devički.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Дончић Јована 🦦 (@doncic_jovana)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Za taj period se vezuje legenda da je Crna reka postala ponornica, odnosno da od tada uvire pola kilometra uzvodno od svetinje, a posle pola kilometra opet izvire. Ta reka ponornica se nekada po predanju zvala Bela reka. To je i logično, zato što kada reka izađe iz korita, ona stvara slapove, i ti slapovi stvaraju puno pene, cela reka postane bela od pene. Sveti Jaonikije se jednog dana molio, a kažu da je reka bila naročito bučna, te mu je to zasmetalo u molitvi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija (@purgatorio.__)

 

On je u besu izviknuo: "Umukni Crna reko" i nakon toga reka je utihnula. To su čuli neki kaluđeri koji su tu bili, i od tog trenutka manastir i reka nose naziv Crna reka. Ovaj manastir ima najviše posetilaca za Petrovdan (12. jul), zato što su mislili da se zaista radi o svetom Petru, pa dok se nije potpuno razjasnilo, ostalo je na tome. Inače, sveti Petar Koriški se slavi 18. juna.

 

 

Izvor: Niste znali

Srpski Holivud

BRAVO SRBINE Srpski Holivud zasijao novim sjajem a dobio i šajkaču (FOTO)

Turizam

17:00

21 jun, 2024

Gornji Milanovac – Na planini Rudnik u selu Mutanj, jedna prelepa livada postala je prava turistička atrakcija i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka. Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car napravio je Srpski Holivud i to tako što je podigao kredit i postavio čuvena slova koja se mogu videti i na brdu iznad Los Anđelesa. Ipak, nakon 17 godina došlo je vreme za malu popravku dobro poznatih slova.

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading