NAJPOZNATIJA TAMNICA BEOGRADSKE TVRĐAVE Srpsko-grčki muzej na reci, mesto gde je pogubljen čuveni grčki revolucionar Riga od Fere

J. K.

19:23

Turizam 0

U Kuli Nebojši je sada stalna muzejska postavka na četiri nivoa, virtuelna priča o srpskom i grčkom narodu u poslednja dva veka, koju su priredili srpski i grčki stručnjaci.

NAJPOZNATIJA TAMNICA BEOGRADSKE TVRĐAVE Srpsko-grčki muzej na reci, mesto gde je pogubljen čuveni grčki revolucionar Riga od Fere
Shutterstock

 

Kula Nebojša je jedna od najpoznatijih kula u Beogradskoj tvrđavi. Nalazi se u Donjem gradu na ulazu u nekadašnje Dunavsko pristanište. U njoj je za vreme turske vladavine pogubljen fanariotcki grčki revolucionar Riga od Fere.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U leto 1521. godine, u vreme turske opsade, Beograd je dugo uspešno branjen dejstvom topova sa kule Nebojše. Tek kada je kula zapaljena Turci su ušli u opsednuti grad. O tom događaju hroničar turske opsade je zabeležio:

“U donjem utvrđenju Beograda na Dunavu, prema položaju Mustafa-pašinom, bila je jedna kula. Ta kula je nevernicima /hrišćanima/ služila kao uporište. Onemogućavala je juriš. Kada je juče izvršen juriš, iz te kule su topovima mnoge od njih pobili. Tu kulu je danas posle inćidije jedan gazija zapalio. Nevernicima je prebijena kičma, savili su se. Sa položaja Mustafa-pašinih napravi se zgoda za juriš.”

 

Posle turskog zaposedanja Beograda, po naređenju sultana Sulejmana, kula je obnovljena. U to vreme zvali su je Bela kula. Pod tim imenom zabeležena je u opisu putovanja carskog poslanika Davida Ungdada, 1572. godine. Kasnije se pominje i kao Temišvarska kula. Svoje sadašnje ime dobila je tek početkom 18. veka u spomen na nekadašnju znamenitu beogradsku Nebojšu – glavnu kulu zamka despota Stefana Lazarevića, koja je razorena u jednoj od opsada grada, u jesen 1690. godine.

Za vreme austrijske vladavine 1717-1739. godine Beograd je trebalo da postane utvrđeni barokni grad i središte za dalje vojne operacije protiv Turaka. Beogradska tvrđava je obnovljena i izgrađene su nove bastione fortifikacije. U tom razdoblju rekonstruisana je i kula Nebojša. Porušen je stari gornji deo kule i sagrađena nova zasvedena etaža. Nekadašnji mali topovski otvori su zazidani i probijeni novi, znatno veći. Naoružana novim topovima, kula je ponovo branila ulaz u beogradsku ratnu luku.

Sa gubitkom značaja Dunavskog pristaništa i njegovim zatrpavanjem, Turci pretvaraju Kulu u najpoznatiju tamnicu Beogradske tvrđave. Zbog te uloge, ona postaje jedan on mračnih simbola Beograda. Njen najpoznatiji zatočenik bio je veliki grčki revolucionar Riga od Fere, koji je u pogubljen u Kuli 1798. godine. Osim njega, u njoj je život izgubio i mitropolit Metodije, koji je ubijen 1800. godine. Nešto kasnije, u Kuli je bio zatvoren i Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša i prvi srpski gradonačelnik Beograda.

Početkom 21. veka vlasti grada Beograda postigle su okviran dogovor sa grčkim vlastima o obnovi kule i njenom otvaranju za posetioce uz pomoć sredstava koje bi Grci obezbedili. Radovi na obnovi su otpočeli u junu 2009. godine i okončani su u maju 2010. godine. Kula je otvorena za javnost, sa izložbenim prostorom na četiri sprata, od kojih je prvi posvećen Rigi od Fere.

Kula Nebojša na mapi: 

Komentari(0)

Loading