PRIRODNI KAMENI MOST Ostaci pećine kroz koju je nekada proticala reka, danas predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode

J. K.

15:15

Turizam 0

Prerast Samar je prirodni kameni most lučnog oblika, koji se nalazi u jugoistočnom delu Homolja.

PRIRODNI KAMENI MOST Ostaci pećine kroz koju je nekada proticala reka, danas predstavlja pravu atrakciju za sve ljubitelje prirode
Shutterstock

 

Smešten je na teritoriji opštine Žagubica, a od istoimenog naselja je udaljena oko dvadesetak kilometara u pravcu prema Boru. Nekada davno, u klisurastoj dolini rečice Perast, nalazio se veliki pećinski sistem, od kojeg su danas ostali tek tragovi. Jedan od njih, kao lučno izvijeni prirodni kameni most, zaštićen je kao spomenik prirode.

Smatra se da je prerast Samar nastala na aktivnom rasedu, na mestu poniranja rečice Prerast. Na aktivnost ovog raseda ukazuje nagla promena pada rečnog korita rečice. Samar je poligentskog porekla. Ona predstavlja ostatak pećine u dolini rečice Prerast, kroz koju je nekada ona proticala. Danas rečica protiče ispod prerasti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dužina prerasti je 10 metara, širina 14, a visina 15 metara. Njen svog leži na 2 stuba, debljine 18 i 20 metara. Do prerasti se dolazi makademskim putem, koji se odvaja od regionalnog puta Žagubica – Bor.

Prerast Samar je pod zaštitom države i SO Žagubica, kao geomorfološki spomenik prirode treće kategorije.

 

Prerast Samar nije poznata široj javnosti i gde god da krenete sa istraživanjem, primetićete da postoji veoma malo podataka i malo ljudi koji su je posetili. O svemu ovome dovoljno govori da podatke o prerasti nismo pronašli ni na portalu Turističke organizacije Žagubice na čijoj se teritoriji nalazi. Do prerasti nije u potpunosti lako doći, jer ne postoji uređen put, tako da i ako se odlučite da je obiđete, morate biti pažljivi. Posetioci koji su obišli ovo mesto, rekli su nam da se trud definitivno isplati, jer je prizor koji ćete videti zapanjujuć.

Shutterstock
 

Put je u potpunosti dobro obeležen i nećete imati problema sa nalaženjem ovog mesta.

Prerast Samar na mapi: 

Komentari(0)

Loading