NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Turizam 0

Kameni most u Ivanjici, podignut je početkom 20. veka.

NAJVEĆI JEDNOLUČNI MOST NA BALKANU Za gradnju utrošeno 30.000 jaja (VIDEO)
Shutterstock

Most je finansiran državnim sredstvima, po projektu inženjera Milenka Turudića, dok je izgradnja je poverena poznatom Ivanjičaninu, Blagoju Lukoviću.

Građen je sistemom klinova, od klesanog kamena iz majdana u Raščićima. Po predanju se tvrdi da je u vezivni materijal za gradnju mosta, utrošeno 30.000 jaja. Dužina luka koji spaja dve obale Moravice, dug je 24 metara i smatra se da je to najduži jednolučni kameni most sa ravnom niveletom na Balkanu (Mostarski je duži – 29 metara, ali nema ravnu niveletu).

U toku izgradnje dogodila se i nesreća, 13. septembra 1905. godine poginula dva radnika dok su četvorica povređena. Jedan od poginulih bio je italijanski majstor Jovan Polo, a drugi Srbin Vukadin Mutavdžić iz Seništa. Njihov zajednički spomenik se nalazi na Ivanjičkom groblju. Most je završen u jesen 1906. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor: vikipedija

 

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading