SRPSKI "SAFARI" NA PROSTORIMA VOJVODINE Izlet na Krčedinsku adu (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Krčedinska ada je rečno ostrvo na Dunavu, koje se nalazi u opštini Inđija.

SRPSKI "SAFARI" NA PROSTORIMA VOJVODINE Izlet na Krčedinsku adu (VIDEO)
Printscreen

Jedno od najvećih dunavskih ostrva, nastalo je pomeranjem toka Dunava na jug kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 km2.

Karakteristike područja

Krčedinska ada je prirodno rečno ostrvo, nastalo na prostoru takozvanog koviljsko-petrovardinskog rita, netaknute prirode pod zaštitom države Srbije. Nalazi se u rukavcu koji se proteže preko puta Krčedina, u dunavskom toku. Po svojoj površini spada u grupu najvećih Dunavskih ada.

SRPSKI Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krčedinska ada, sa 10 km dugom obalom i površinom od skoro 9 km², spada u grupu najvećih Dunavskih ada od ušća Drave do ušća Tise u Dunav. Od obale je razdvaja Gardinovački rukavac (tj. Dunavac) koji vodi do čitave mreže drugih rukavaca i bara. Krčedinsku adu čini ostrvo od pet kilometara dužine i tri kilometra širine, a njegova suva površina varira u zavisnosti od vodostaja Dunava. Leti je praktično biciklom moguće doći do nje.

Krčedinska Ada je svojevrsni raj za domaće životinje. Na tom ostrvu usred Dunava slobodno živi i kreće se na stotine domaćih životinja. Ljudi brinu o njima, svakodnevno ih obilaze i donose zalihe hrane.

Krčediska ada je možda najbliža verzija safariju koji ćete naći u Srbiji. Bukvalno ćete hodati kroz mangulice, konje, krave.

SRPSKI Printscreen
 

Deluju kao mešavina svinje i ovce. Dolaze u zanimljivoj kolor paleti, od crnih, preko sivih do riđih, a čak ima i šarenih.

Mangulice, pored Krčedinskle ade možete videti i u Bojčinskoj šumi (mada ni blizu ovoliki izbor niti ćete moći da ostvarite interakciju sa njima, ako ste za to uopšte zainteresovani), kao i u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Što se brojnosti tiče, definitivno dominiraju upravo na Krčedinskoj adi. 

SRPSKI Printscreen
 

 

Pored već pomenutih vrsta, videćete i podolsko goveče. Podolsko goveče je autohtona vrsta koju smo osim na Krčedinskoj adi videli samo još u Zasavici gde apsolutno dominira svojom brojnošću; tako da ako namenski negde želite da vidite podolsko goveče, idite u Zasavicu.  Inače, podolsko goveče je retka i prelepa životinja koja je ranije korišćena za vuču. Ima impresivne rogove kojima vrhovi deluju kao da su zamočeni u mastilo. Podolsko goveče takođe dolazi u raznim nijansama. Na Krčedisnkoj adi smo videli ovu žućkastu verziju, dok je u Zasavici prisutna siva verzija sa još većim i zakrivljenijim rogovima.

SRPSKI Printscreen
 

 

Planirajte da ako vam se dopadne Ada, ili vam ostane vremena, možete posetiti i Koviljsko-petrovaradinski rit, koji se nalazi nizvodno, na desnoj obali Dunava, praktično počinje odmah posle mosta. Krajolik je sličan ali opet prilično drugačiji nego na Krčedinskoj adi, budući da tamo još uvek postoji originalno plavno priobalje uz Dunav (najčešće su ova područja isušivana i pretvorano u oranice) pa vegetacijom i izgledom podseća na prašumu.

Vlasnici stoke koji se nalaze na kopnu, suštinski tretiraju Krčedinsku adu kao veliku ispašu u toplim mesecima. Životinje se skelama krajem zime prevoze na ostrvo a vraćaju nazad pred hladne dane. 

 

Izvor: vikipedija, tako nekako

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading